Turvapaikanhakijoiden hätämajoitus riittää Oulussa vain hetkeksi – parin viikon kuluttua tarvittaisiin taas uusia tiloja

Toukokuussa opiskelijakäytöstä poistuneen metsäoppilaitoksen asuntolan käyttöönotto helpottaa hätämajoitustilannetta vain hetkeksi.

Kotimaa
Turvapaikanhakija.
Jarkko Heikkinen / Yle

Oulun vastaanottokeskus on alaikäisyksikön vastaavan ohjaajan Jaana Karhun mukaan kattoa myöten täynnä. Toimintaa on pyöritetty erityisjärjestelyin jo jonkin aikaa.

– Kaikki tilat on valjastettu asiakkaiden käyttöön. Sängyt on loppuneet jo aikaa sitten ja ihmiset nukkuvat patjoilla. Esimerkiksi iso kokoustilamme, jossa on pidetty alaikäisille joka päivä koulua, on otettu majoituskäyttöön.

Tilanahtauteen saadaan helpotusta perjantaina, kun keväällä opiskelijakäytöstä poistuneet rivitalot Sanginsuussa vanhan Vallinkorvan metsäoppilaitoksen pihapiirissä otetaan turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Sängyt on loppuneet jo aikaa sitten ja ihmiset nukkuvat patjoilla.

Jaana Karhu

– Jokaisessa talossa on kolme neljän hengen solua. Toivomme, että sinne mahtuisi 150-200 asiakasta, Karhu sanoo.

Tilat soveltuvat hätämajoituskäyttöön todella hyvin, koska jokaisessa solussa on wc, suihku ja pieni keittiönurkkaus.

Patjat ja yöpöydät henkilökohtaisille tavaroille

Karhu kertoo, että hän sai tiedon Vallinkorvan mahdollisesta käytöstä hätämajoitukseen pari viikkoa sitten. Tiistaina varmistui, että tilat voidaan ottaa käyttöön.

Asiat ovat edenneet niin vauhdikkaasti, että aluksi Sanginsuuhun sijoitettavat saavat mukaansa vain patjat. Muita huonekalutarpeita selvitetään myöhemmin.

– Kun me lähdetään sinne ensimmäisten asiakkaiden kanssa, otamme patjat kainaloon. Opiskelijoilta on jäänyt sinne pienet laatikostot, jotka ovat meille erittäin hyödyllisiä. Ne voivat olla yöpöytänä ja ihmiset saavat joitain henkilökohtaisia tavaroita sinne. Mutta ainakin viikonlopun yli mennään pelkästään patjoilla.

Uusia hätämajoituskohteita tarvitaan nopeasti

Pakolaistilanne on koko Euroopassa nyt poikkeuksellisen vakava ja Vallinkorvan talot voivat toimia hätämajoituspaikkana pitkäänkin. Vuokrasopimus talojen käytöstä on tehty toistaiseksi.

Jaana Karhun arvion mukaan hätämajoituksen järjestyminen autt

Veikkaisin, että menee viikko tai kaksi, niin olemme jälleen siinä tilanteessa, että joudumme ottamaan vastaanottokeskuksen koululuokan uudestaan majoituskäyttöön.

Jaana Karhu

aa vastaanottokeskuksen tilanahtauteen vain hetkellisesti, sillä tulijoita on nyt paljon.

– Veikkaisin, että menee viikko tai kaksi, niin olemme jälleen siinä tilanteessa, että joudumme ottamaan vastaanottokeskuksen koululuokan uudestaan majoituskäyttöön.

Oulun vastaanottokeskus tekee Sanginsuussa yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Se mahdollisti omalta osaltaan asian ripeän etenemisen.

– SPR on siitä kuuluisa, että se pystyy toimimaan nopeasti. He saivat sinne henkilöstön ja tarvikkeet. Me olemme siellä apukäsinä ja ainakin alkuvaiheessa sosiaalityö ja sairaanhoito tulee meidän keskuksestamme, Karhu sanoo.