Suomen suurin vastaanottokeskus pullistelee pakolaisista – "Monet eivät saa nukutuksi ilman unilääkkeitä"

Lappeenrannan Joutsenossa sijaitseva Suomen suurin vastaanottokeskus on tupaten täynnä. Turvapaikanhakijoiden majoittamiseen etsitään parhaillaan lisätiloja. Pakolaisongelman ei odoteta kuitenkaan helpottavan lähiaikoina, sillä pakolaisten virta kriisimaista Eurooppaan jatkuu.

Kotimaa
Vastaanottokeskuksen majoitustilat
Krista Karppinen/Yle

Joutsenon vastaanottokeskus on tupaten täynnä. 300-paikkaiseen vastaanottokeskukseen on tällä hetkellä majoitettu 400 ihmistä, minkä vuoksi harrastetiloja on jouduttu raivaamaan nukkumapaikoiksi. Lämpimän sään ansioista asukkaat ovat voineet oleskella ulkona kesäaikaan. Vastaanottokeskuksessa odotetaankin kauhulla syksyn kylmeneviä kelejä.

– Meillä on huoneita, joissa kymmenkuntakin ihmistä majoittuu samassa tilassa ja tällä hetkellä esimerkiksi tuota meidän liikuntasalia varustellaan majoituskäyttöön, Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen valottaa tukalaa tilannetta.

Väenpaljous koettelee myös henkilökunnan jaksamista.

– Monilla työntekijöillä on tällä alalla pitkiä työhistorioita, mikä pitää porukan hengissä. Monilla on jo määrätynlainen ammattitaito, jonka avulla pystytään elämään siinä hullunmyllyssä mukana, ohjaaja Jussi Härkönen Joutsenon vastaanottokeskuksesta kertoo.

Maailman kriisit näkyvät myös Suomessa

Odotusajat Joutsenon vastaanottokeskuksessa ovat venyneet 5-6 kuukaudesta jopa vuoteen, mikä näkyy myös turvapaikanhakijoiden henkisessä jaksamisessa. Irakista paennut Jalal on odottanut turvapaikkaa Joutsenossa nyt kymmenen viikon ajan.

– Olemme kaikki henkisesti stressaantuneita. Monet eivät saa nukutuksi ilman unilääkkeitä. Itse sinnittelen vielä, mutta en tiedä, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan, Mosulin kaupungista lähtöisin oleva Jalal sanoo huolestuneena.

Suurimmat turvapaikanhakijaryhmät tulevat maailman kriisipesäkkeistä, eikä ongelmiin ole näkyvissä pikaista ratkaisua.

– Valtakunnallisesti on tulossa lähiaikoina 4-5 uutta keskusta, mutta jos hakijamäärät pysyvät tällä tasolla, niin voi olla, etteivät nekään riitä ja sitten joudutaan taas etsimään uusia keskuksia. Pakolaistilanne Euroopassa on erittäin hankala ja kyllä ne laineet lyövät myös meille tänne Suomeen, Kähkönen toteaa.