Peikon parta ei saa repsottaa helteelläkään

Helteinen sää pitää uuden Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus -elokuvan maskeeraajat kiireisinä. Lämpimässä säässä parrat meinaavat pudota ja tukat lässähtää. Viidettä Rölli-elokuvaa kuvataan parhaillaan Alahärmässä.

Viidettä Rölli-elokuvaa kuvataan Alahärmässä Rölli-kylässä. Kuva: Antti Kettumäki/Yle
Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus -elokuvaa kuvataan Alahärmässä. Kuva: Antti Kettumäki/Yle

Viidennen Rölli-elokuvan kuvaukset ovat käynnissä Alahärmässä Etelä-Pohjanmaalla. Mukana kuvauksissa on myös Allu Tuppurainen – eli alkuperäinen ja oikea Rölli-peikko. Joka ei siis jäänytkään vielä eläkkeelle Röllin tekemisestä?

– Joka kerta, kun on leffa tehty, on niin puhki, että voi hökäistä suustaan vaikka mitä, sillä tämä on aika rankkaa. Olen koittanut vähän pehmentää lausuntojani, mutta en silti meinaa ihan vanhainkodissa tätä vetää, Allu Tuppurainen perustelee.

Uuden Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus -elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Taavi Vartia.

– Ohjaajan kanssa toimimme kiinteästi yhteistyössä niin, että hahmoni pysyy suunnilleen niissä raameissa, mitä se on alunperin ollut. On sovittu, että jos joku repliikki tuntuu Röllin suuhun liian kirjalliselle, voin sovittaa sen sellaiseksi, miten Rölli sen sanoisi, Allu Tuppurainen sanoo.

Ja sehän häneltä onnistuu:

– Kun olen kolmekymmentä vuotta kulkenut häntä takapuolessa, niin pystyn heittäytymään Röllin rooliin vaikka unissani.

Parrat meinaavat tippua ja tukat lässähtää

Kuvauspaikalla maskeerauspajassa ovat työt alkaneet kuvauspäivänä aamutuimaan. Kuuden maskeeraajan käsittelyssä käyvät kaikki näyttelijät vuorollaan. Maskin tekeminen kestää parhaimmillaan tunteja. Kuvauspäivänä lämmin sää aikaansaa sen, että maskeja joudutaan huoltamaan pitkin päivää.

– Niitä pitää korjata, kuivata hikeä ja tuuletella, että pysyisi viileämpänä. Partoja on monilla ja ne meinaavat tippua, tai tukat lässähtää. Viisi ihmistä on koko ajan korjailemassa ja katsomassa, että kaikki on hyvin, sanoo maskeeraussuunnittelija Riikka Virtanen.

– Maski ei saa pilata roolisuoritusta. Esimerkiksi tekoviiksi ei saa repsottaa. Maskilla voi pilata sen, mitä näyttelijä on rakentanut kuukausia, Virtanen toteaa.

Virtasen mukaan elokuvan maskeeraus on osa kokonaisuutta, joka suunnitellaan yhdessä esimerkiksi pukusuunnittelijan ja näyttelijöidenkin kanssa.

– Tehtävämme on luoda kokonaisuutta yhdessä tiimin kanssa ja auttaa näyttelijää roolisuorituksessa. Esimerkiksi vanha maski vapauttaa näyttelijän siitä, ettei tarvitse näytellä vanhuutta, vaan voi keskittyä roolityöhön, eli autamme sillä tavalla häntä tässä työssä, Virtanen sanoo.