1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kallion ja Punavuoren terveiset Kirkkonummelle: Vastaanottokeskusta pelättiin turhaan

Kirkkonummella juuri avattu vastaanottokeskus on herättänyt kuumiakin tunteita paikallisissa asukkaissa. Ennakkoon tunnettiin huolta aikanaan myös Helsingissä, kun Kallioon ja Punavuoreen avattiin vastaanottokeskukset. Nyt näiden kaupunginosien asukasyhdistyksistä todetaan, että huoli oli turhaa. Rinnakkainelo kantakaupungissa on sujunut ongelmitta.

Lapsia vastaanottokeskuksessa Helsingissä. Kuva: Yle

Turvapaikanhakijoiden määrä on yllättänyt Maahanmuuttoviraston tänä kesänä. Kirkkonummen Evitskogiin perustettiin pikaisella aikataululla 250 henkilön vastaanottokeskus. Ensimmäiset turvapaikanhakijat ovat sijoittuneet jo keskukseen. Myös muualle Suomeen perustetaan uusia vastaanottokeskuksia ja jo suljettuja avataan uudelleen.

Kirkkonummelle yllättäen perustettu keskus on herättänyt huolta osassa paikkakuntalaisia. Pelkoja on herättänyt etenkin se, että keskukseen tuodut turvapaikanhakijat ovat pääosin nuoria miehiä.

Kirkkonummen kunta on pyytänyt maahanmuuttovirastoa järjestämään tiedotustilaisuuden, jotta huolia voitaisiin hälventää. Sellainen on tiettävästi luvassa ensi viikolla.

Totta kai osalla ihmisillä oli pelkoja tuntematonta kohtaan, mutta tässä vaiheessa voi jo sanoa, että en ole kuullut yhtään negatiivista viestiä.

Pirjo Salo

Helsingin Kalliossa ja Punavuoressa on sijainnut jo vuosien ajan vastaanottokeskukset. Kummassakin toimipisteessä on peti 200 turvapaikanhakijalle. Paikallisten asukasyhdistysten aktiivit ovat sitä mieltä, että kirkkonummelaisten huoli on ymmärrettävää, mutta lopulta turhaa.

– Suurin osa toivotti silloin ihmiset tervetulleeksi, koska heidän hätätilaansa ymmärrettiin hyvin. Totta kai osalla ihmisillä oli pelkoja tuntematonta kohtaan, mutta tässä vaiheessa voi jo sanoa, että en ole kuullut yhtään negatiivista viestiä, kertoo Punavuoriseuran entinen puheenjohtaja Pirjo Salo.

"Tutustuminen vie pelot pois"

Salon mukaan ihmisten pelot kumpuavat tietämättömyydestä. Punavuoressa vastaanottokeskukseen saapuneiden ihmisten kanssa tehtiin paljon yhteistyötä, joka osaltaan hälvensi ihmisten ennakkoluuloja.

– Yritimme auttaa heitä kotoutumaan sinne Punavuoreen. He olivat tosi miellyttäviä ja mukavia ihmisiä. Luotiin lunta Uudenmaankadulta ja he olivat innolla mukana, Salo muistelee.

Kallio-seuran puheenjohtaja Raimo Nenonen on samaa mieltä Salon kanssa. Kalliossa kauhisteltiin aikoinaan sitä, että vastaanottokeskus avaa ovensa keskellä vilkasta asuinkatua. Huolilistalla olivat meluhaitat, asuntojen arvojen lasku ja muu hämminki. Silti mikään listalla olleista peloista ei toteutunut.

Yleinen turvattomuus ei ole mielestäni lisääntynyt.

Raimo Nenonen

– Yleinen turvattomuus ei ole mielestäni lisääntynyt. Asuntojen hinnat ovat ennemminkin nousseet kuin laskeneet. Keskus on vastannut niitä odotuksia, joita sille aikoinaan asetettiin.

Poliisi vahvistaa näkemyksen. Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista kertoo, että vastaanottokeskukset eivät lisää poliisitehtävien määrää.

– Eivät ole ongelma. Joskus poliisia tarvitaan, kuten muuallakin. Tapaukset ovat yksittäisiä.

Molempien asukasyhdistysten aktiivien näkemys on, että vastaanottokeskusten ihmiset voivat olla rikkaus naapurustossa. Siksi he kehottavatkin kirkkonummelaisia lähestymään vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoita avoimin mielin.

– Tutustukaa heihin ja tehkää jotain yhdessä. Yleensä kaiku vastaa, niin kuten sinne huhutaan, Salo lopettaa.