Kevan sijoitukset tuottivat mukavasti – eläkeikä ei ole noussut

Sijoitusjohtaja Ari Huotari luonnehtii alkuvuoden sijoitusympäristöä epätodellisen suopeaksi.

talous
Kevan pääkonttori Helsingissä.
Kevan pääkonttori Helsingissä.Yle

Kuntatyöntekijöiden eläkevaroja hallinnoivan Kevan sijoitukset tuottivat vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 6,6 prosenttia eli 2,8 miljardia euroa. Tuotot paranivat, sillä viime vuoden tammi-kesäkuussa sijoitusten tuotto oli 4,8 prosenttia. Sijoitusten markkina-arvo oli kesäkuun lopussa yhteensä 44,9 miljardia euroa. Viime vuonna samaan aikaan Kevan sijoitukset olivat suuruudeltaan 39,9 miljardia euroa.

Kevan toimitusjohtajan Jukka Männistön mukaan eläkevakuuttajan tulos oli ennakoitua parempi.

– Sijoitustuloksemme vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla oli hyvä, etenkin kun otetaan huomioon toisen vuosineljänneksen levottomat olosuhteet pääomamarkkinoilla, Jukka Männistö sanoo.

Sijoitusjohtaja Ari Huotarin mielestä sijoitusympäristö oli alkuvuonna jopa epätodellisen suopea.

– Vuoden toisella neljänneksellä alkoivat elämän tosiasiat palata markkinoille – korot nousivat, osakkeet taantuivat ja uutiset reaalitalouden sekä maailman yleisen tilanteen osalta saivat markkinat epävarmoiksi. Loppuvuosi voikin tuoda mukanaan vielä lisää arkea sijoittajille, Huotari arvelee.

Eläkeikä ei ole noussut

Kuntasektorilla vanhuuseläkkeelle siirtymisikä säilyi vuoden ensimmäisellä puoliskolla suunnilleen viime vuoden tasolla. Miehet jäivät eläkkeelle keskimäärin 64,2 vuoden iässä ja naisilla keskimääräinen eläkeikä oli tasan 64 vuotta.

Kuntasektorista poiketen naiset jäävät valtiolla miehiä vanhempana eläkkeelle. Valtiolla miehet siirtyivät vanhuuseläkkeelle keskimäärin 63,7-vuotiaina ja naisilla keskimääräinen eläkeikä oli 64,1 vuotta.

Keskimääräinen vanhuuseläke oli kuntasektorilla työskennelleillä miehillä 2 489 euroa ja naisilla 1 661 euroa. Valtion puolella vastaavat luvut olivat 3 058 euroa miehillä ja 2 181 euroa naisilla.

– Ero eläkkeiden määrässä selittyy sillä, että valtiolla työtehtävät ovat enemmän asiantuntijatehtäviä, kun kuntasektorilla on paljon suorittavia työtehtäviä, Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen selventää.

Kevan mukaan työkyvyttömyyseläkkeen hakemusmäärät eivät ole lisääntyneet taantumasta huolimatta. Myös työkyvyttömyyseläkkeiden suhteellinen osuus kaikista eläkkeistä on pienentynyt viime vuosina.

Keva vastaa kunta-alan eläkkeiden rahoituksesta ja eläkevarojen sijoittamisesta sekä hoitaa koko julkisen sektorin eläkeasioita. Kesäkuun lopussa kunta-alan työeläkevakuutettujen määrä oli noin 524 000 ihmistä.