Suuri ruoka-ansa – lankesitko sinä?

Ruokatrendien kirjo on ollut viime vuosina valtava. Milloin on vähennetty rasvaa, milloin hiilihydraatteja, milloin näitä yhdessä. Nyt elintarvikkeisiin lisätään innokkaasti proteiinia ja D-vitamiinia.

terveys
leipäpakkauksia
Satu Krautsuk / Yle

Proteiinilla kyllästettyjä maitotuotteita ja leipiä on löytynyt kaupan hyllyistä jo pitkään. D-vitamiinilisä ui maitoon jo jokin aika sitten, ja nyt myös leipähyllyssä on tehty tilaa D-vitamiinilla varustetulle leivälle.

– Karppaus-villitys on hävinnyt. Nyt myydään leipää proteiinilla ja D-vitamiinilla. Messuilla esiteltiin juuri hiiva, johon oli lisätty D-vitamiinia, sanoo lappeenrantalainen leipomoyrittäjä Simo Vainikka Kaakkois-Suomen leipomoyrittäjistä.

– Ihmiset ovat todella ruokatietoisia tällä hetkellä. Katsotaan tarkasti, mitä suuhun laitetaan. Proteiinit, kuidut ja siemenet ovat edelleen kasvava trendi, listaa Jussi Kumpula J-Martin-leipomosta Kouvolan Valkealasta.

Leipä leipänä

Kuluttajaliiton asiantuntijan mukaan leivän rikastaminen vitamiineilla ja proteiinilla voi johtaa kuluttajaa harhaan.

Messuilla esiteltiin juuri hiiva, johon oli lisätty D-vitamiinia.

Simo Vainikka

– Kun leipä on pääasiassa ihan muun kuin D-vitamiinin ja proteiinin lähde, niin jotenkin niiden lisääminen leipään tuntuu luonnottomalta, toteaa Kuluttajaliiton ravitsemus- ja elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi.

Marniemen mielestä D-vitamiinilla ja proteiinilla kyllästetyn leivän syöminen ei olekaan paras keino saada niitä lisää. Ennemmin pitäisi keskittyä tuotteisiin, joissa niitä on luonnostaan.

– Jos niitä alkaa leivän kautta haalia, pitää alkaa miettiä myös suolan määrää ja täysjyväpitoisuutta. Leipä on meillä kaikkein merkittävin suolan lähde.

Rasvattomat karkit täynnä sokeria

Marniemi pitää kyseenalaisena tuotteen markkinoimista jonkin tietyn ravintoaineen avulla – oli kyseessä sitten mikä tuote tahansa.

– Aikanaan myytiin rasvattomia karkkeja. Niitä markkinoitiin rasvattomuudella mutta sokeria oli hirveästi. Jos D-vitamiini on se keino, jolla asiakas houkutellaan ostamaan tuote, siinä ei saisi olla epäterveellisiä ainesosia.

Vitamiinien ja ravintoaineiden tarve voi myös ylittyä, jos niitä popsii kaikkien mahdollisten elintarvikkeiden mukana.

– Raja tietyn ravintoaineen tarpeesta voi hämärtyä. Näin on tapahtunut esimerkiksi proteiinibuumin aikana.

Jos tällaisella kikalla yritetään houkutella ostamaan kalliimpi tuote, se alkaa olla harhaanjohtamista.

Annikka Marniemi

Kallis proteiinirahka on huijaus

Marniemi muistuttaa, että esimerkiksi tavallisessa rahkassa on usein enemmän proteiinia kuin proteiinirahkana markkinoitavissa tuotteissa.

– Jos tällaisella markkinointikikalla yritetään houkutella asiakas ostamaan kalliimpi tuote, se alkaa olla jo harhaanjohtamista.

Marniemi neuvoo ihmisiä tutkimaan tarkkaan terveysvaikutteisina markkinoitavien elintarvikkeiden tuoteselosteita.

– Yhden ravintoaineen esilletuomiseen ei pidä luottaa. Elintarvikkeissa on aina muitakin ravintoaineita, joiden määriä pitää tarkkailla.