Suuri Samsung uskoo Espoon pieniin ihmeisiin

Viime syksyn startup-pippaloissa Slushissa oli ongelma. Siellä oli kaksi päivää käymässä 200 miljardia euroa rahaa, joka ei jäänyt Suomeen. Tämän yrityskiihdyttämö Vertical haluaa muuttaa. Rahoittaja Samsung haluaa osansa Suomen terveysosaamisesta.

terveys
Psoriaksenhoitolaite iholla.
Aiemmin terveysteknologiaan suuntautunut Philips esitteli siniseen valoon perustuvaa psoriaksenhoitolaitetta terveysteknologian messuilla Saksassa viime marraskuussa.Marius Becker / EPA

Pohjoismaiden ensimmäinen terveysteknologiaan ja hyvinvointiin erikoistunut startup-kiihdyttämö Vertical Accelerator aloittaa ensimmäisen ohjelmansa Espoon Otaniemessä ensi maanantaina. Vertical pyrkii siihen, että sen kiihdytyksessä on vuosittain 25–30 yritystä.

Kiihdytysohjelmassa on mukana 11 nuorta kansainvälistä terveysteknologia- ja hyvinvointiyritystä. Niille on luvassa tukea ja toimitilat sekä rahoitusta ja yhteyksiä.

– Neljässä tai kuudessa kuukaudessa tuote ja sen arvolupaus hiotaan ja kiillotetaan siihen kuntoon, että yritykselle saadaan ensimmäiset asiakkaat, sanoo Verticalin johtaja Pekka Sivonen.

Ohjelman päätteeksi Vertical saattaa sijoittaa 150 000 euroa lupaavimpiin yrityksiin.

Mukaan pyrki yli 140 yritystä

Sivonen iloitsee siitä, että viesti saatiin lyhyessä ajassa leviämään hyvin.

– Neljässä tai kuudessa kuukaudessa tuote ja sen arvolupaus hiotaan ja kiillotetaan siihen kuntoon, että yritykselle saadaan ensimmäiset asiakkaat

Pekka Sivonen

– Ensimmäinen valintaprosessi on takana, ja yli 140 yritystä 23 eri maasta oli halukkaita tulemaan kiihdyttämöön. Tämä yllätti meidät.

Puolet kiihdyttämön yrityksistä on suomalaisia, ja mukaan tulee yrittäjiä myös Ranskasta, Baltiasta ja Venäjältä. Vertical on tyytyväinen tiimien tasoon.

– Ne ovat korkeatasoisia, ja niillä on hyvät tuotealut olemassa, ja me uskomme, että näille pystytään tuottamaan merkittävästi lisäarvoa sinä aikana, kun tiimit ovat täällä meillä.

Kehitettävät tuotteet ja ideat liittyvät muun muassa ravintoon sekä esimerkiksi pulssin seuraamiseen matkapuhelinteknologioilla. Sivosen mukaan kirjo on laaja, ja sellaisella kirjolla halutaan mennä eteenpäinkin.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan terveysteknologia on jo nyt vuositasolla kolmen miljardin euron liiketoimintaa, sanoo Sivonen. Vertical haluaa tämän summan suuremmaksi. Terveydenhoitoon Suomi käyttää 22 miljardia euroa.

Verticalin taustalta löytyy Nokiaa ja Microsoftia

Verticalin johtaja Pekka Sivonen kertoo, että yrityskiihdyttämön juuret ovat Microsoftin, Nokian ja Aalto-yliopiston rahoittamassa AppCampus-ohjelmassa. Se oli mobiilisovellusten kiihdyttämö, joka aloitti toimintansa kolme vuotta sitten keväällä Aalto-yliopistossa.

AppCampuksen loppuvaiheessa Sivonen ja kumppanit alkoivat valmistella tarkempaa uutta, terveyteen suuntautuvaa kiihdyttämöohjelmaa.

– Siinä mielessä me käytämme niitä oppeja ja metodologiaa plus verkostoja, mitä AppCampus-ohjelmassa kolmen viime vuoden aikana on rakennettu.

Vertical toimii yksityisellä rahoituksella. Kaupallisia yhteistyökumppaneita ja pääasiallisia rahoittajia ovat Samsung Electronics ja Telia Sonera. Muitakin rahoittajia on.

Rahoittaja Samsung pyrkii terveyspuolelle

Samsungilla terveysteknologia on määritelty tärkeäksi toimialaksi, perustelee Sivonen maailman suurimman kuluttajaelektroniikan valmistajan mukanaoloa.

Samsung uskoo, että sen laitteille – taulutelevisioille, älypuhelimille, tableteille, virtuaalitodellisuuslaseille ja puettaville tietokoneille – löytyy sovellusalueita terveyspuolella. Siksi Samsungista on mielekästä rahoittaa alan kiihdyttämöä, ja Suomi kiinnostaa, koska täällä on monipuolisesti kokeneita osaajia, sanoo Sivonen.

– Tällä tietysti pyritään vaikuttamaan siihen, että nämä kehittäjät, jotka alkavat tehdä uusia teknologioita Suomessa, valitsevat tavallaan aloituspisteekseen sen, mitä Samsung on jo kehittänyt ja rakentanut.

Siihen päälle pitäisi saada lisäarvoa, ja jos niin käy, markkinoille meno Samsungin kaltaisen jättikumppanin kanssa on valtava kilpailuetu pienelle teknologiayritykselle, sanoo Sivonen.

Seuraava kiihdytyskierros alkaa tammikuussa, ja haku siihen on alkamassa.

Uuden yrityskiihdyttämön johtajalla Pekka Sivosella on paljon kokemusta myös startup-tapahtuma Slushista. Sivonen sanoo, että tapahtuma on hieno, mutta siinä on yksi perustavanlaatuinen vika: viime syksynä Slushissa oli kaksi päivää käymässä 200 miljardia euroa rahaa, joka ei jäänyt Suomeen.

Tämän Vertical soisi muuttuvan.