1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin hammashoitoon kova tungos – tänä vuonna halukkaita jo neljännes enemmän

Pääkaupunkiseudun kunnista kerrotaan, että julkisen hammashoidon kysyntä on kasvanut. Syyksi arvioidaan huonoa taloustilannetta. Kiireettömän hammashoidon jonoissa on tuhansia.

Kotimaan uutiset
Hammaslääkäri hoitaa potilasta.
YLE

Hoitotakuun mukaan kiireettömään hammashoitoon pitää päästä viimeistään kuudessa kuukaudessa yhteydenotosta. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kriteeri tällä hetkellä täyttyy, mutta kaupungit ovat huomanneet, että hammashoidon kysyntä on kasvanut.

– Terveyskeskushammashoitoon on nyt hakeutunut paljon potilaita, jotka ovat kertoneet aiemmin käyneensä yksityisellä. Aikuisten kiireettömään hammashoitoon on hakeutunut tänä vuonna jo noin 26 000 potilasta, mikä on lähes 24 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona, kertoo johtava ylihammaslääkäri Merja Auero Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta.

Helsingin kiireettömän hammashoidon jonossa on tällä hetkellä hiukan alle 9 000 potilasta.

Kaikkien kauimmin hoitoa odottaneet potilaat on asetettu jonoon toukokuun alussa ja Aueron mukaan he tulevat saamaan ajan lokakuulle.

Espoossa hammashoidossa ei ole jonoja, eli tarkastusaika annetaan saman tien.

– Varsinaisia jonoja meillä ei ole ollut vuoden 2007 jälkeen eli kiireettömät tapaukset lalitetaan suoraan varauskirjaan. Tarkastusaika annetaan heti, yleensä se menee 60–70 vuorokauden päähän, kertoo Espoon johtava ylihammaslääkäri Heli Yli-Knuuttila.

Yli-Knuuttilan mukaan viime vuonna hammashoitoon alkoi tulla espoolaisilta yhä enemmän kyselyjä.

Vantaalla kiireetöntä hammashoitoa jonottaa 4 000–5 000 ihmistä ja jonotusaika on noin 3–4 kuukautta. Vantaan suun terveydenhuollon vs. johtaja Pirjo Rissa sanoo, että jonot ovat pysyneet viime aikoina suunnilleen samoissa mitoissa.

– Vuonna 2014 jonoon alkoi hakeutua enemmän ihmisiä. Arvioimme sen johtuvan huonosta taloustilanteesta, sanoo Vantaan suun terveydenhuollon vs. johtaja Pirjo Rissa.

Lue seuraavaksi