Albiinolle oravalle etsitään uutta kotia

Liian kiltti mehiläishaukka pääsee Turun eläinhoitolasta Ranuan eläinpuistoon, mutta albiinolle oravalle ei ole vielä löytynyt paikkaa mistään. Luonnossa vitivalkoisen oravan mahdollisuudet selvitä ovat huonot.

luonto
Albiino orava Turun eläinhoitolassa
Olga Pihlman/ Yle

Eläinhoitoloihin saapuvat luonnonvaraiset eläimet pyritään aina palauttamaan luontoon. Aivan jokainen hoitoon tuleva eläin ei kuitenkaan luontoon palautettavaksi sovellu.

Turun eläinhoitolassa on tänä kesänä kaksi eläintä, joiden toivotaan pääsevän eläintarhaan tai -puistoon.

Toinen eläimistä, mehiläishaukka, on saanut jo paikan Ranuan eläinpuistosta.

– Mehiläishaukka tuli meille poikasena ja sillä ei siipisulat ole jostain syystä vieläkään kasvaneet sellaisiksi, että sitä voitaisiin luontoon palauttaa. Se on ollut myös niin kauan eläinhoitolassa, että sen pakenemisetäisyys on pienentynyt huomattavasti, kertoo Turun eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra.

Tilanne, jossa eläin lähtee Turun eläinhoitolasta eläintarhaan tai -puistoon, on harvinainen. Ennen mehiläishaukkaa eläinpuistopaikan on saanut Elvis-ilves vuonna 2007 Kuusamon suurpetokeskuksesta.

Mehiläishaukka Turun eläinhoitolassa. Mehiläishaukka on saanut paikan Raunuan eläinpuistosta.
Olga Pihlman/ Yle

Vitivalkoisen oravan on vaikea selvitä luonnossa

Albiino orava Turun eläinhoitolassa
Olga Pihlman/ Yle

Mehiläishaukan lisäksi albiinon oravanpoikasen selviäminen luonnossa näyttää huonolta. Täysin valkoisella oravalla ei ole luontaista suojaväriä.

– Tällä hetkellä etsimme albiinolle oravalle paikkaa eläintarhasta tai -puistosta. Luonnonvaraista eläintä ei saa ottaa lemmikiksi, joten se ei voi eläinhoitolaankaan jäädä loppuiäkseen.

– Jos orava ei saa uutta kotia, se pitää yrittää palauttaa luontoon ja toivoa, että se siellä selviäisi. Epäilen kyllä ettei se luonnossa ilman suojaväriä selviä, sanoo Leyser-Kopra.