Meteoriitti vai ei? Takapihalta löytynyt kappale päätyi hiukkaskiihdyttimeen – video

Omakotitalon takapihalla piippasi miinaharava. Maasta löytyi outo metallimöykky, joka päätettiin tutkia Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella: onko kyseessä kappale ulkoavaruudesta?

Kotimaa
Mahdollinen meteoriitti osoittautui rautakappaleeksi.
Kuusivuotiaan Eetun löytämä, 308 grammaa painava metallimöykky päätettiin tutkia Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella. Onko kyseessä meteoriitti?

Kuusivuotias Eetu Janhunen löysi miinaharavan avulla kesäkuussa omakotitalon takapihalta metallimöykyn. Sitä aiemmin miinaharava oli löytynyt piipannut vain lähinnä kolikoiden ja muttereiden kohdalla.

308 grammaa painava kappale päätyi Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen hiukkaskiihdyttimeen alkuaineanalyysiin. Onko kyseessä meteoriitti?

Yksi tuhannesta meteoriittiepäilystä paljastuu meteoriitiksi.

Arto Oksanen, Jyväskylän Sirius ry

– Kappale on ytimeltään pääosin rautaa, niin puhdasta rautaa, että se on todennäköisesti ihmisen muokkaama. Pinnassa oleva kuona on suoloja, titaania ja kobolttia, kertoo fyysikko Mikko Laitinen.

Jyväskylän tähtiharrastusyhdistys Siruksen Arto Oksaselle analyysin tulos ei ollut pettymys. Jos takapihalta löytynyt kappale olisi osoittautunut meteoriitiksi, olisi se Oksasen mukaan ollut järjestyksessään 14. Suomesta löydetty meteoriitti.

– Lopputulos oli odotettavissa. On todella harvinaista löytää meteoriitti. Yksi tuhannesta meteoriittiepäilystä paljastuu meteoriitiksi.

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella on siirrytty vuosien aikana tutkimaan hiukkaskiihdyttimellä kulttuuriperintöä, kuten taideteoksia ja vanhoja posliineja.

Professori Timo Sajavaara, tähtiharrastaja Arto Oksanen, metallimöykyn löytäjä Eetu Janhunen katsovat kun hiukkaskiihdytin laskee kappaleen ominaisuuksia.
Isto Janhunen / Yle

– Kiihdytinmenetelmät ovat hyvin suorituskykyisiä tutkimisessa ja pystymme kaivamaan esiin alkuaineet. Ne kertovat kappaleen alkuperästä, oli se sitten maasta tai avaruudesta peräisin, kertoo professori Timo Sajavaara.

_Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella vieraili toimittaja Marja Roiha. _