1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Orpo: Perustuslaki suojelee turvapaikanhakijan tukea

Turvapaikanhakijoista aiheutuvia kuluja ei voida alentaa puuttumalla heille maksettavaan vastaanottorahaan.

Petteri Orpo Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan yksittäisten turvapaikanhakijoiden tukia ei voida leikata. Leikkaus olisi perustuslain vastainen. Tuki on jo leikattu minimiin.

Turvapaikanhakijan kuukausittain saama runsaan kolmensadan euron suuruinen vastaanottoraha on 30 prosenttia pienempi kuin vähimmäistoimeentulotuki.

Kun tuen leikkaamisesta päätettiiin viitisen vuotta sitten, asiasta pyydettin perustuslakivaliokunnan lausunto. Orpo muistuttaa, että valiokunta arvioi tuolloin, että tukea ei voida leikata enempää ellei perustuslakia muuteta.

Turvapaikanhakijan on itse kustannettava vastaanottorahalla tai mahdollisilla omilla tuloillaan muun muassa ruoka, vaatteet, lääkkeet ja matkakulut. Mikäli vastaanottokeskus tarjoaa ateriat, putoaa tuki noin sataan euroon.

Turvapaikanhakijalla on mahdollisuus hakea täydentävää vastaanottorahaa erityisiin menoihin, esimerkiksi lasten harrastusmenoihin tai turvapaikkapuhutteluun osallistumisesta aiheutuviin matkakuluihin.

Turvapaikanhakijoista aiheutuvia kuluja yritetään hillitä nopeuttamalla lupakäsittelyä ja palauttamalla kielteisen päätöksen saaneet mahdollisimman pian. Lupakäsittelyn tehostamiseen tarvitaan vajaat 14 miljoonan euroa lisärahaa.