1. yle.fi
  2. Uutiset

Virkamieslähteet: Kreikan pääministeri Tsipras aikoo erota tänään

Pääministeri Alexis Tsipras tapasi ministereitään torstaina ja häneltä odotetaan lausuntoa myöhemmin illalla. Uutistoimisto Reutersin virkamieslähteen mukaan ennenaikaiset vaalit pyritään järjestämään 20.9.

Kreikan kriisi
Alexis Tsipras
Alexis TsiprasPanayiotis Tzamaros / AFP

Kreikkalaisten virkamieslähteiden mukaan pääministeri Alexis Tsipras aikoo esittää presidentille eronpyyntönsä vielä tänään torstaina, kertovat Reuters ja kreikkalainen uutistoimisto ANA.

Virkamiesten mukaan on todennäköistä, että maassa järjestetään ennenaikaiset vaalit 20. syyskuuta.

– Tavoitteena on pitää vaalit 20. syyskuuta, virkamieslähde sanoi Reutersin mukaan torstaina hallituksen kokouksen päätyttyä.

Pääministeri Tsipras neuvotteli torstaina pitkään muiden ministerien ja korkeiden virkamiesten kanssa. Myös Kreikan yleisradioyhtiö ERT:n mukaan Tsiprasilta odotetaan illalla ilmoitusta ennenaikaisista vaaleista.

– Aivan varmaa on se, että vaaleja tarvitaan, energia- ja ympäristöministeri Panos Skourletis sanoi ERT:llä uutistoimisto AP:n mukaan.

Skourletisin mukaan vaalit ovat tarpeen kahdesta syystä. Ensinnäkin kymmenet Tsiprasin vasemmistolaisen Syriza-puolueen edustajat äänestivät hallituksen hyväksymää kolmatta lainaohjelmaa vastaan, eli hallitus on käytännössä menettänyt parlamentaarisen enemmistönsä.

Toisaalta Syriza on nyt sitoutunut viemään läpi lainaohjelman tiukat ehdot, jotka eroavat täysin lupauksista, joilla puolue nousi valtaan. Syriza voitti viime vaalit lupaamalla, että se peruu velkojien vaatimia leikkauksia ja verenkorotuksia.

Syrizan valtakausi on kestänyt seitsemän kuukautta

Syriza nousi valtaan tammikuussa – silloinkin ennenaikaisissa vaaleissa. Kreikan perustuslaissa määrätään erityisehtoja vaalien järjestämiselle alle 12 kuukauden sisällä edellisistä.

Jos Tsipras eroaa, presidentti ei voi heti julistaa uusia vaaleja, vaan hänen täytyy konsultoida muita puolueita ja selvittää, voivatko ne muodostaa hallituksen. Parlamentin nykyisellä kokoonpanolla se näyttää epätodennäköiseltä.

24. heinäkuuta julkaistussa mielipidemittauksessa Syriza oli edelleen selvästi suosituin puolue 33,6 prosentin kannatuksella, Reuters kertoo. Sen kannatus ei kuitenkaan riittäisi hallituksen muodostamiseen yksin. Lomakauden vuoksi tuoreempia mielipidemittauksia ei ole julkaistu.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi