1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Yhdysvaltain Putin saa puhua ilman paheksuntaa

Kilpailijat odottavat, että Donald Trump puhuu itsensä suohon, kirjoittaa Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Donald Trump Kuva: Tannen Maury / EPA

Hän lupaa palauttaa kansakunnan suuruuden, kunnioituksen ja taloudellisen itsenäisyyden ilman, että muiden kanssa neuvotellaan.

Vääränlaiset ihmiset saavat poistua tai poistetaan suurvallan arjesta sotkemasta poliittista ja taloudellista menestystä. Toteutustapaa ei tiedä kukaan, mutta puhuja on itsevarmuudessaan tyrmistyttävä.

Näin hoitaa tehtäväänsä Venäjän presidentti Vladimir Putin ja näin sanoo toimivansa myös presidentiksi pyrkivä Donald Trump Yhdysvalloissa.

Miljardööri Donald Trump ilmoitti presidenttiehdokashankkeestaan vain kaksi kuukautta sitten, kesäkuun puolivälissä. Trump on republikaanien riveissä, mutta itsenäisenä yrittäjänä, niin kuin hän koko ajan muistaa kertoa. Rahan valta antaa hänelle omien sanojensa mukaan luvan puhua juuri niin kuin parhaaksi näkee.

Alussa Trumpin mellastukselle ja siirtolaisia, naisia ja naapurimaita loukkaaville lausunnoille naureskeltiin, mutta nyt kommentteihin on tullut hieman pelonsekainen sävy.

Hyvänen aika, Trump on aivan demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin kannoilla kannatusmittauksissa! Mitä jos noste kestää vielä vuoden?

Yhdysvalloissa kukaan ei kiellä ehdokasta laukomasta mielipiteitään, ovat ne kuinka pöyristyttäviä hyvänsä. Eivät muut poliitikot, media eivätkä kansalaiset vaadi Trumpia pitämään suutansa kiinni.

En ole nähnyt tai kuullut ensimmäistäkään kommenttia, että amerikkalaiset olisivat huolissaan Trumpin mahdollisesta aiheuttamasta huonosta maineesta Yhdysvalloille.

Täkäläiseen sananvapauteen kuuluu suurisuinen puhe, mutta puhuja vastaa sanoistaan. Trump on vasta republikaanien esivaaliehdokas, joten häneltä siedetään kaikenlaista. Suomessa hänet olisi vaiennettu jo vaalikampanjan aloituspäivänä.

Lapsetkin jo tietävät, että latinot ovat pahoja

Republikaanien muut 16 ehdokasta ovat hiljaa useasta syystä. He uskovat, toivovat ja odottavat Trumpin puhuvan itsensä suohon. Hänen lausunnoissaan on jo selkeitä ristiriitaisuuksia.

Parhaassa tapauksessa hän alkaa käydä vaaliväittelyä itsensä kanssa. Tällaiseen tapaukseen ei kannata kuluttaa omaa vaalikassaa, he päättelevät.

Trump tekee kilpailijoiden kannalta myös arvokasta taustatyötä – hän testaa vaaliteemoja ja kansan reaktioita. Miksi siis hiljentäisi miehen, joka toimii vieläpä omaan laskuunsa?

Donald Trump on suorapuheisuudellaan jättänyt jo leimansa Yhdysvaltain vaalitaistoon. Vaikka hänen kannatuksensa lähtisi laskuun ja esivaalikierrokset pudottaisivat hänet pois vakavasti otettavien ehdokkaiden kärjestä, hänen esille ottamansa asiat eivät enää katoa vaalikeskusteluista ja kansalaisten puheista. Lapsetkin jo tietävät, että latinot ovat pahoja.

Ennemmin tai myöhemmin kilpailijat joutuvat ottamaan kantaa siirtolaisuuteen, oikeuteen saada Yhdysvaltain kansalaisuus ja siihen, pitääkö Yhdysvaltojen alkaa oman etunsa takia eristäytyä samoin kuin valtiot muuallakin maailmassa näyttävät nyt tekevän.