1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kehittyvissä talouksissa puhkesi valuuttasota – nyt kaatui Kazakstan

Kazakstan on tukenut valuuttansa arvoa 28 miljardilla dollarilla. Nyt maa antautuu markkinavoimien edessä ja antaa tengensä vaihtua vapaasti markkinoilla. Tengen arvosta hävisi lähes neljännes.

talous
Näkymä Kazakstanin pääkaupungista Astanasta
Näkymä Kazakstanin pääkaupungista Astanasta maaliskuussa 2013.Sergei Chirikov / EPA

Keski-Aasiassa sijaitseva Kazakstan on muuttanut valuuttansa tengen vapaasti vaihdettavaksi. Tengen arvo putosi välittömästi 23 prosenttia.

– Tämä ei ole devalvaatio, vaan siirrymme vapaasti kelluvaan arvoon, jossa markkinat määrittelevät vaihtokurssin, totesi keskuspankin johtaja Kairat Kelimbetov.

Kazakstanin tenge on devalvoitu useaan kertaan. Viimeksi helmikuussa 2014 tengen arvoa pudotettiin 19 prosenttia.

Öljytuloista vahvasti riippuvaisen Kazakstanin keskuspankki on yrittänyt puolustaa tengen arvoa ja käyttänyt siihen viime vuoden alusta lähtien yhteensä 28 miljardia dollaria.

Keskuspankin tukitoimet ovat pitäneet tengen arvon keinotekoisen korkealla ja heikentäneet maan kilpailukykyä samaan aikaan, kun monet Kazakstanin kilpailijat ovat devalvoineet valuuttojaan.

Kehittyvien talouksien valuuttoja heikennetään

Venäjän ruplan arvo on romahtanut ja myös aikaisemmin vahva Kiina alensi yuanin arvoa viime viikolla useilla prosenteilla.

Kazakstan on Keski-Aasian suurin talous. Se on suuri öljyntuottaja, mutta Kazakstanissa on myös paljon muita mineraaleja. Maan vientitulot ovat tämän vuoden aikana pudonneet 40 prosenttia öljyn ja muiden raaka-aineiden hinnanlaskun takia

Talouslehti Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kehittyvissä talouksissa on käynnissä laaja kuohunta, kun maat alentavat valuuttojensa arvoa parantaakseen kilpailukykyään. Etelä-Afrikan randi ja Turkin liira ovat vajonneet ennätysalas.

Alhainen öljyn hinta sai toisen keskiaasialaisen öljyntuottaja, Azerbaidzhanin devalvoimaan oman valuuttansa helmikuussa 35 prosentilla. Kehittyviin talouksiin kuuluva Vietnam devalvoi oman donginsa keskiviikkona ja asiantuntijoiden mukaan Armenian odotetaan alentavan draminsa arvoa tämän vuoden aikana 10 - 15 prosenttia.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle

Lue seuraavaksi