Jean-Marie Le Pen potkaistiin lopullisesti puolueestaan

Kansallisen rintaman kunniapuheenjohtaja erotettiin "vakavien virheiden" takia. Virheet olivat lähinnä natsien tekojen vähättelyä.

Ulkomaat
Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le PenAlain Jocard / AFP

Ranskan äärioikeistolainen puolue Kansallinen rintama on erottanut lopullisesti kunniapuheenjohtajansa Jean-Marie Le Penin.

Le Penin eroa on jo kuukausien ajan vaatinut puolueen nykyinen puheenjohtaja, Jean-Marie Le Penin tytär, Marine Le Pen. Eroa on ajettu useaan otteeseen oikeusistuimissa, mutta syytteet ovat kaatuneet muotoseikkoihin.

Lopullisen eropäätöksen teki puoluehallitus, jonka eteen 87-vuotias veteraanipoliitikko oli kutsuttu. Kurinpidollinen kuuleminen kesti kolme tuntia.

Marine Le Pen pyrkii muuttamaan puoluettaan salonkikelpoisemmaksi ja tekemään eroa natsimielisiin ja juutalaisvastaisiin aineksiin. Jean-Marie Le Penin pahimmaksi synniksi muodostuivat hänen keväällä useaan kertaan toistamansa ajatukset, että natsien toteuttama juutalaisten massamurha oli vain "yksityiskohta toisen maailmansodan historiassa".

Hän myös on osoittanut sympatiaa Ranskan sota-ajan johtajille, joita monet ranskalaiset pitävät natsien sätkynukkeina ja maanpettureina.

Kaikkiaan häntä vastaan esitettiin 15 syytettä, jotka kaikki koskivat hänen julkisuudessa esittämiään lausuntoja. Puoluehallitus piti niitä puolueelle vahingollisina.

Lähteet: AFP