Taloyhtiö säästi 17 000 euroa energiaremontilla ja sai satoja vierailijoita

Taloyhtiöiden kiinnostus energiaremontteja kohtaan on kova. Myönteiset esimerkit ovat tärkeitä, sillä kyse on isoista investoinneista.

Kotimaa
Lämpöpumpun ohjauspaneeli.
Kalle Heikkinen / Yle

Tampereen Tammelassa sijaitseva taloyhtiö säästi vuodessa 17 000 euroa muun muassa lämmön talteenoton ja ilmanvaihdon muutosten ansiosta. Vuodessa taloyhtiön sähkönkulutus on tippunut 47 prosenttia ja kaukolämmön kulutus 61 prosenttia.

Taloyhtiössä järkeistettiin ilmanvaihtoa, asennettiin poistoilmalämpöpumppu ja aurinkolämpöä kaukolämmön oheen. Yhtiössä otettiin käyttöön myös etäohjaus- ja hallintajärjestelmä.

Taloyhtiön puheenjohtajan, Pertti Vesterisen mukaan remontissa uusittiin myös jonkin verran ovia ja ikkunoita ja parannettiin eristyksiä. Kokonaisuus maksoi 220 000 euroa.

Vesterisen mukaan lämmön talteenottojärjestelmän kustannus oli 120 000 euroa ja sen takaisinmaksuaika on 7-8 vuotta. Vesterisen johtamassa taloyhtiössä takaisinmaksuaika jää 4 vuoteen, sillä yhtiö sai hankkeseen EU-avustusta.

Myönteiset esimerkit ovat tärkeitä taloyhtiöiden kannalta, sillä kyse on isoista investoinneista.

– Puhutaan kuitenkin osakkaiden rahoista, kodeista ja elämästä. Kun tehdään uudempia ratkaisuja, pitää olla varmuus, että ne toimivat. Siksi on hyvä, että saadaan onnistumisia ja kokemuksia, joita voidaan lähteä muualle levittämään, sanoo projektipäällikkö Tiina Sahakari.

Taloyhtiö pääsi vuonna 2013 mukaan yhteensä 30 miljoonan euron EU-GUGLE -projektiin, jossa on Tampereen lisäksi mukana viisi eurooppalaista pilottikaupunkia. Tampereelta projektiin päässeet kahdeksan pilottitaloyhtiötä saavat tuntuvan EU:n investointituen lisäksi sparrausapua niin remonttikokonaisuuksien suunnitteluun kuin toteutukseen.

Taloyhtiöiden kiinnostus onnistuneeseen energiaremonttiin on ollut suurta. Tiina Sahakarin mukaan yhtiössä tehtyjä ratkaisuja on käynyt katsomassa yli 200 vierailijaa, joista suuri osa muista taloyhtiöistä.

Juttua tarkennettu investointikustannusten osalta kello 10.05