Nobel-kirjailija Doris Lessingiä vakoiltiin yli 20 vuotta – "Hän väittää, että kaikki musta on kaunista"

Lessingin kirjoihin kuuluvat muun muassa Kultainen muistikirja, Hyvä terroristi ja Väkivallan lapset. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2007.

kulttuuri
Doris Lessing lokakuussa 2007.
Jim Winslet / EPA

Brittivakoojat valvoivat Nobel-kirjailija Doris Lessingin liikkeitä yli 20 vuotta. Britannian salaisen palvelun osasto MI5 on kerännyt hänestä 5-nidoksisen tiedustelupalvelukansion, joka on perjantaina julkaistu ja asetettu näytteille Kansallisarkistoon.

Lessingiä alettiin seurata Britannian siirtomaassa Etelä-Rhodesiassa (nykyinen Zimbabwe), jossa hän kasvoi. Syynä oli, että hän sympatisoi kommunismia ja vastusti rasismia.

Yksi aikaisimmista tiedustelupalveludokumenteista on vuodelta 1944, ja se käsittelee hänen Left Book Club -toimintaansa Salisburyssä (nykyinen Harare). Lessing veti "Vasemmiston kirjakerhoa" yhdessä miehensä Gottfried Lessingin kanssa. Tämä oli saksalainen kommunisti.

– Suurin osa keskusteluista päättyy Britannian vastaiseen, kapitalismin vastaiseen ja imperiumin vastaiseen höyryämiseen, tiedusteludokumentti paljastaa.

"Hän on oppinut vihaamaan rotuerottelua"

Erottuaan miehestään, Doris Lessing muutti Salisburystä Lontooseen, missä hänen vakoiluaan jatkettiin. Hän oli Britannian kommunistipuolueen jäsen 1950-luvulla. Britannian ulkomaan tiedustelupalvelun osasto MI6 kiinnostui hänestä, kun hän yhdessä vasemmistokirjailijoiden kanssa teki matkan Neuvostoliittoon vuonna 1952.

– Hänen kommunistisympatiansa hipovat fanaattisuutta, koska hänet on kasvatettu Rhodesiassa, missä hän on oppinut vihaamaan rotuerottelua, kansiossa kirjoitetaan.

– Siirtomaiden riisto on hänen lempiaiheensa, ja hänestä on tullut lähes vastuuton lausunnoissaan. Hän väittää, että kaikki musta on kaunista, ja että kaikki miehet ja kaikki valkoinen ovat häijyä.

Asunnossa kävi intialaisia ja kiinalaisia vieraita

Lessingin epäilyttävä maine kasvoi, kun hänen Lontoon asunnossaan kävi eri kansallisuuksia edustavia vieraita, kuten amerikkalaisia, intialaisia, kiinalaisia ja "neekereitä". Vierailijoiden joukossa epäiltiin olevan susipareja, ja vakoojat uskoivat, että asuntoa käytettiin moraalittomiin käyttötarkoituksiin. Lisäksi Lessing tarjosi kommunistilehdessä asuntoa yksinhuoltajaäidille, jonka lapsi voisi pitää seuraa hänen omalle pojalleen.

Vuonna 1957 Britannian tiedustelupalvelun kiinnostus Lessingiä kohtaan kuitenkin lopahti. Hän erosi kommunistipuolueesta protestina Unkarin kansannousun tukahduttamiselle. Myöhemmin Lessing totesi kommunistivuosistaan, että ei ymmärtänyt omaa herkkäuskoisuuttaan.

Lessingin kirjoihin kuuluu muun muassa Kultainen muistikirja, Hyvä terroristi ja Väkivallan lapset. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2007, ja nykyään häntä kiitetään voimakkaasta feminismistään ja siirtomaavastaisuudestaan. Hän kuoli 94-vuotiaana vuonna 2013.

Lähteet: Reuters, AFP