Venetsialaisten ilotulitukseen on haettava aina lupa

Venetsialaiset on elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla. Venetsialaiset ovat viime vuosina yleistyneet myös eteläisessä Suomessa.

Kotimaa
Ilotulitus ja Sunti
"VENETSIALAISET on yli 100-vuotinen perinne, ainakin Kokkolan seudulla. Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettiin veden, valon ja tulen juhlaa ulkotulien, ilotulituksen ym. ohjelman merkeissä. Kuvattu Kokkolassa Suntin rannalla torin ilotulituksen aikana 25.-26.8.2012."Matti Hietala

Moni hieraissut silmiään kauppareissulla kun on törmännyt rakettimyyntiin, elokuussa! Uudestavuodesta tuttu rakettien paukuttelu on hiipinyt myös kesään, kun elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla Venetsialaiset on yleistynyt.

Venetsialaisten ilotulitemyyntiä näkee varsinkin läntisellä ja itäisellä Uudellamaalla. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen palotarkastaja Tage Lönnroth muistuttaa, että uudenvuoden ulkopuolella rakettaja ei saa ampua ilman viranomaisilta haettua lupaa. Uudellamaalla on parhaillaan myös metsäpalovaroitus.

– Metsäpalovaroituksen aikana ilotulitteiden käyttö on kielletty luvasta huolimatta, Lönnroth korostaa.

Käytännössä se tarkoittaa, että rakettaja saisi ampua vain merialueilla.

Venetsialaiset ovat rantautuneet viime vuosina etelään Pohjanmaan rannikkokaupungeista, erityisesti Kokkola tunnetaan näyttävistä Venetsialaisista. Helsingissä vietettiin ensimmäiset nykyajan Venetsialaiset kaksi vuotta sitten Vuosaaressa. Ise perinne on Suomessa jo 100 vuotta vanha.