THL saa alatyylistä palautetta ravitsemussuosituksista – "Myös asiantuntijan henkilöön menevää"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat saavat yhteydenottoja ja palautetta ravitsemussuosituksista. Mielipiteitä saa olla, mutta palautteen henkilöityminen ja alatyylinen kommentointi harmittaa.

Kuva: Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset (siirryt toiseen palveluun) herättävät ihmisissä monenlaisia tuntemuksia. Toiset pitävät suosituksia hyvinä, mutta toisilla on niiden kanssa sulateltavaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (siirryt toiseen palveluun) saa ravitsemussuosituksista palautetta jopa päivittäin.

– Ruokahan on niin lähellä meitä jokaista ja tärkeä meille jokaiselle. Jokaisella on siitä mielipiteitä. Kyllä siitä tulee helposti ihan laidasta laitaan palautetta, aika paljon – päivittäin, kertoo THL:n pääjohtaja Juhani Eskola.

THL:n viestinnässä seurataan esimerkiksi some-kommentointia. Tämän lisäksi myös asiantuntijat vastaanottavat palautetta ja saavat monenlaisia yhteydenottoja.

– Tulee asiallista, asiapitoista ja asioihin nojaavaa palautetta, mutta myös asiantuntijan henkilöön menevää, joskus alatyylistäkin palautetta.

– Välillä tulee semmoisia yhteydenottoja joissa henkilöidään, jolle ei suoranaisesti ole mitään perustetta. Eihän nämä suositukset ole yhden henkilön asioita eikä yhden henkilön mielipiteitä. Mielestäni THL ja THL:n asiantuntijat koittavat pitäytyä tässä suosituksessa, joka on yhdessä asiantuntijoiden työn tuloksena tullut, Eskola sanoo.

"Se tuntuu turhalta ja epäoikeudenmukaiselta"

Ravitsemussuositukset on koostettu laajan tutkijajoukon kanssa. Eskolan mukaan monissa maissa perussuositukset ovat lähellä toisiaan.

– Suosituksien pohjalla on paljon tutkimustietoa, joka on vuosikymmenten kuluessa kerääntynyt. Tietoa kerätään jatkuvasti lisää ja se muodostaa pohjan, miltä suositukset sitten annetaan. Perussuositukset eri maissa ovat kuitenkin aika lähellä toisiaan. Esimerkiksi Pohjoismaiden välillä nämä viralliset suositukset on koitettu harmonisoida.

Kokevatko Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tai sen asiantuntijat olevansa tulilinjalla kommentoidessaan suosituksia?

– Se kuuluu osin tähän työhön, että joskus palaute on kärkästäkin. Kyllä siihen täytyy osata suhtautua.

Palaute ja kritiikki on toki sallittua ja suotavaakin, mutta alatyylinen kommentointi harmittaa.

Eihän nämä suositukset ole yhden henkilön asioita eikä yhden henkilön mielipiteitä.

Juhani Eskola

– Asiaton ja henkilöön menevä palaute – kyllä se mieltä mustuttaa. Se tuntuu turhalta ja epäoikeudenmukaiselta. Viestin lähettäjä ei aina ole tätä puolta ajatellut. Somessa on helppo heitellä reippaitakin mielipiteitä ja näkemyksiä. Ei aina ajatella, että siellä on ihminen ottamassa niitä vastaan, THL:n pääjohtaja Juhani Eskola toteaa.

Eskola ymmärtää, miksi ravitsemussuositukset herättävät niin paljon keskustelua.

– Mielipiteitä saa olla. Jokainen kokee ruoan maun ja mieltymykset omalla tavallaan – tämä on ihan selvää, näin pitää ollakin. Ne ravitsemussuositukset ovat kaiken parhaan tiedon pohjalta kerätty asiantuntijoiden näkemys siitä, mikä olisi parasta, terveellisintä ja monipuolisinta ruokaa. Jokainen sen suosituksen pohjalta voi tehdä omat valintansa, että haluaako niitä noudattaa vai ei.

– Niiden ei ole tarkoitus kahlita eikä sitoa ketään, vaan antaa neuvoa siitä, mikä nykytiedon ja asiantuntijoiden käsityksen mukaan olisi suotavaa, Eskola lisää.

Yksi ravitsemussuosituksia ja THL:ää kritisoiva henkilö on Antti Heikkilä, jolta Yle Kainuu pyysi haastattelua. Heikkilä kieltäytyi haastattelusta kiireisiin vedoten.