Syksy saa miettimään muutosta – mutta muuttuvatko elämäntavat vai elintavat?

Terveystieteiden tohtori Eeva-Leena Ylimäki haluaa tehdä eron elämäntapojen ja elintapojen välille. Hän ei ole myöskään pikadieettien kannattaja vaan sanoo, että muutoksessa pieni on kaunista.

terveys
Eeva-Leena Ylimäki
Kati Siponmaa / Yle

Kun ikänsä pankkivirkailijana toiminut päättää irtisanoa itsensä ja lähteä Intiaan joogaamaan, voidaan puhua elämäntavan muuttumisesta. Elämäntapa on aina isompi kokonaisuus, joka voi ottaa uuden suunnan esimerkiksi siinä vaiheessa kun perheeseen syntyy ensimmäinen lapsi.

Terveystieteiden tohtori Eeva-Leena Ylimäki sanoo elintapojen puolestaan olevan arjessa tapahtuvia tekoja ja valintoja. Ne ovat mitattavissa olevia, terveyteen vaikuttavia asioita, jotka on opittu mallin tai toiston kautta. Niiden muuttaminen vaatii myös toistoja ja muistamista.

– Kun itse päätin alkaa juoda päivittäin laktoositonta ja rasvatonta piimää, niin en aluksi meinannut millään muistaa edes ostaa sitä kaupasta. Lisäksi piimähyllyn paikka piti lähikaupasta ensin löytää ja oppia siellä asioimaan, Ylimäki kertoo.

Ylimäen mukaan elintapoihin liittyviä valintoja tehdään päivittäin lukuisia: mennäänkö työmatka autolla vai pyörällä? Otetaanko välipalaksi hedelmä vai suklaapatukka?

Pienin askelin suureen muutokseen

Tänä vuonna elintapojen muuttamisesta väitellyt terveystieteiden tohtori korostaa, että muutoksessa pieni on kaunista.

Muutos voi olla niinkin yksinkertainen kuin yhden omenan lisääminen päivittäiseen ruokavalioon.

Eeva-Leena Ylimäki

– Koko elämää ei kannata laittaa kerralla uusiksi, vaan yksi tai korkeintaan kaksi muutosta kerrallaan riittää. Opettelee ne ensin niin, että niistä tulee rutiineja ja vasta sitten ottaa uusia tavoitteita, Ylimäki neuvoo.

– Alussa parempaan vievä muutos voi olla niinkin yksinkertainen kuin yhden omenan lisääminen päivittäiseen ruokavalioon.

Ylimäki tähdentää, että esimerkiksi painonpudotuksessa tulee aivan taatusti repsahduksia, mutta niihinkin pitää etukäteen varautua.

– En tiedä yhtään ammattiurheilijaa, joka ei olisi epäonnistunut suorituksessaan, mutta silti noussut uusiin, parempiin suorituksiin.

Ankarien dieettien kannattaja Ylimäki ei ole.

– Dieetti voi tietysti jollakin toimia pysyvämmän muutoksen alkusysäyksenä, mutta harva jaksaa syödä kaalisoppadieetin mukaisesti loppuelämäänsä.