Hyppää sisältöön

"Ihan henkeäsalpaava maisema" – katso miltä Suomen tunnetuin järvimaisema näyttää purjelentäjän silmin

”Lenteleisiin, liiteleisin, lentäisin lepeämättä”, Suomessa lentämisen unelma on kirjattu jo ikivanhoihin kansanrunoihin. Nykypäivän purjelentäjälle ohjaamosta avautuu koko maailma.

Purjelentokoneen ohjaamonäkymä.
Viikonloppuna vietetään kaikissa Pohjoismaissa Purjelentopäivää. Toimittajana Paavo Koponen. Haastateltavina Savonlinnalainen purjelennonopettaja Joonatan Jääskeläinen ja Savonlinnan Lentokerhon puheenjohtaja Jorma Paavilainen.

Viikonloppuna vietetään kaikissa Pohjoismaissa Purjelentopäivää. Tarkoitus on muistuttaa urheilulajin olemassaolosta ja avata väyliä harrastuksen pariin. Esimerkiksi Savonlinnan, Joroisten ja Kiteen lentokentillä esitellään kalustoa ja toimintaa ja ilmaankin yleisöä viedään.

Kantelettaren toisen kirjan neljäskymmenesneljäs laulu, siinä laulaja valittaa että ”Voi kun loit minua luoja, kun et luonut lentäväksi, kotkana kohoavaksi, lintusena liikkuvaksi”. Purjelentäjä pääsee kuitenkin lähelle tuota elämystä.

– Purjelennossa kyllä toteutuu vapauden tunne. Tuolta ylhäältä kun katselee maailmaa niin siinä avartuu koko maailma. Minulle jokainen lento on seikkailu. Minne pilvet vievät, sinne mieskin menee. Lintujen kanssa kaarretaan samoissa nostoissa ylemmäksi ja siitä matka jatkuu eteenpäin, kertoo Savonlinnalainen purjelennonopettaja Joonatan Jääskeläinen.

Tuohon seikkailuun pääsee mukaan, jos oikeasti haluaa ja ryhtyy. Pohjoismaisena purjelentopäivänä lajia esitellään myös itäsuomalaisissa kerhoissa. Sillä on harrastajalleen paljon annettavaa.

– Paljonkin annettavaa! Se on hyvin sivistävää ja kehittävää, oppii aerodynamiikkaa ja sääoppia. Purjelentäjän lupakirjan voi suorittaa jo 15-vuotiaana. Kurssia voi suorittaa myös internetin välityksellä, mikä sopii nykyihmisellekin. Mutta lentämään oppii lopulta vain tekemällä. Ja sekaan mahtuu. Vaikka ensi viikolla voi aloittaa purjelennon, ja moottorilennonkin, lupaa Savonlinnan Lentokerhon puheenjohtaja Jorma Paavilainen.

Savonlinna ilmakuva
Katso miltä Suomen tunnetuimpiin kuuluva järvimaisema näyttää lintuperspektiivistä.

Purjelentäjä näkee ja ehtii kauas

Jos Kantelettaren laulajalla linnut lentoneuvot olisi, hän ”lentäisi lepeämättä, matkalla makoamatta, ilman puussa istumatta” yli maiden ja merien. Eivätkä ole pikkupyrähdyksiä purjelentäjänkään yritykset.

– Keskikesällä Suomessa on pitkät päivät. Ilmassa voi olla kerralla helposti yli kahdeksankin tuntia. Sinä aikana ehtii kiertää pitkän reitin, puhutaan jopa tuhannen kilometrin matkalennoista. Keskinopeus on pitkälle yli sata kilometriä tunnissa. Siitä se seikkailu alkaa, kun lähtee matkaan. Toiset haluavat kierrellä kotikentän liepeillä ja sekin on ihan oikein, Joonatan Jääskeläinen sanoo.

Korkealla taivaalla purjelentäjä oivaltaa ainakin luonnon suuruuden - ja maisten ympyröiden pienuuden.

– Ihan henkeäsalpaava on tuo maisema ilmasta katsoen. Näkyy kauaksi, sata kilometriä kirkkaasti. Nyt onkin ollut tosi hyvät näkyvyydet. Näkee niin kauas kuin vaan viitsii katsoa ja pidemmällekin. Tämä Saimaan maisema on henkeäsalpaavan kaunis, Jorma Paavilainen hehkuttaa.

– Tuttukin maisema näyttää aivan erilaiselta ilmasta katsoen. Tajuaa miten pienellä alueella me yleensä elämme. Tässäkin kun nousee vähän korkeammalle, niin näkee paikkoja, joihin autolla joutuu ajamaan tunnin pari. Lentäessä pääsee laittamaan asiat oikeaan perspektiiviin, kuvailee puolestaan Joonatan Jääskeläinen.