1. yle.fi
  2. Uutiset

"Tänä vuonna ei ole väliä, oletko tuhma vai kiltti" – Joulupukin konkurssi nousi uutiseksi maailmalla

Joulupukin kammari Rovaniemen Napapiirillä on asetettu konkurssiin maksamattomien velkojen vuoksi.

Kotimaan uutiset
Googlen palvelussa voi nähdä myös Joulupukin kammarissaan.
Googlen palvelussa voi nähdä myös Joulupukin kammarissaan.Google

Joulupukin talousongelmat on noteerattu laajasti kansainvälisessä mediassa. Miten käy joululle, kun Pukki on rahaton, maailman lehdet ja kansainväliset uutistoimistot kyselevät.

– Seuraava uutinen särkee lasten sydämet ympäri maailmaa, mutta tänä vuonna sillä ei ole väliä, oletko ollut tuhma vai kiltti, koska Joulupukki on vararikossa, harmittelee brittiläinen Daily Mail.

– Joulu on neljän kuukauden päästä, mutta pukki vain viikon päässä konkurssista, uutisoi puolestaan Bloomberg.

Lapin jouluntuojan talousvaikeudet on havainnut myös uutistoimistot Reuters ja AFP. Reuters on jopa nostanut Pukin rahahuolet Oudot uutiset -osastonsa kärkijutuksi. Uutistoimistojen kautta murheellinen joulu-uutinen on levinnyt ympäri maailmaa aina Malesiaa ja Yhdysvaltoja myöten.

Britanniassa ilmestyvä Daily Star -lehti sentään elättelee yhä toivoa, että joulupukki saisi vielä maksettua verovelkansa ja tontut välttyisivät irtisanomisilta.

Maailmantalouden myllerrys syö Lapin turismia

Kansainvälisen median kesäinen kiinnostus Joulupukkia kohtaan johtuu siitä, että Joulupukin kammari Rovaniemen Napapiirillä on asetettu konkurssiin maksamattomien velkojen vuoksi. Verohallinto haki yritystä konkurssiin 206 000 euron verovelkojen takia ja käräjäoikeus asetti kammaria ylläpitävän Dianordia Oy:n konkurssiin keskiviikkona.

Eri maiden tiedotusvälineet ovat puineet kattavasti syitä Joulupukin kammarin talousvaikeuksille. Syyksi mediatalot mainitsevat muun muassa turistivirtojen hiipumisen maailmantalouden ongelmien takia.

Joulupukin kammari on järjestänyt vuosikausia joulupukkitapaamisia Napapiirillä ja myynyt yhteiskuvia joulupukin kanssa. Joulupukin kammarin liikevaihto oli viime vuonna vajaat kaksi miljoonaa euroa ja sillä on parikymmentä työntekijää.

Lue seuraavaksi