Restaurointimestarin vinkit – lapiolla ja sahalla pärjää pitkälle

Työ kulttuurimaiseman ja siihen saumattomasti istuvien elementtien eteen on sinnikästä ja loputonta. Entisöinti lähtee liikkeelle lapiotöillä.

rakennukset
Simonkylän kulttuurimaisema.
Simonkylän tunnustettu kulttuurimaisema.Riikka Rautiainen/ Yle

Valtakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema polveilee molemmin puolin maantietä, jota pitkin on tehty kauppaa pohjoisen ja etelän välillä vuosisatojen ajan.

Rovaniemeläinen restaurointimestari Marko Korkeasalo silmäilee maisemaa tyytyväisenä; Simossa on saatu paljon aikaan, mutta arvokkaasta kulttuurimaisemasta ja sen arvorakennuksista huolehtiminen ei lopu koskaan.

Lapionvarteen mars!

Restaurointimestari lohduttaa vanhan rakennuksen tai pihapiirin omistajia, sillä ne pysymään kunnossa hyvin yksinkertaisin ja edulisin keinoin.

– Kaikkein tärkeimmät työkalut ovat lapio ja saha, niillä pärjää jo pitkälle, luonnehtii Marko Korkeasalo.

Marko Korkeasalo.
Restaurointimestari Marko Korkeasalo näyttää, miten maakerroksia on kertynyt rakennuksen viereen.Riikka Rautiainen/ Yle

Vanhojen rakennusten omistajia hän neuvoo tarttumaan ihan ensimmäiseksi lapioon, sillä rakennusten ympäriltä täytyy poistaa ylimääräistä maata eli kulttuurikerroksia, jotta rakennus ei kastuisi turhaan. Samalla huolehditaan, että maanpinta kallistuu poispäin rakennuksesta vieden vedet pois rakennuksen läheisyydestä.

– Samoin tärkeää on leikata puita ja pensaita säännöllisesti, sillä vähimmäisetäisyys puilla ja pensailla rakennuksista on kymmenen metriä. Myös kukkapenkit kannattaa raivata pois rakennusten seinustoilta, tähdentää Korkeasalo.

Kesä menee maastossa

Simolaiskylät ja niiden pihapiirit ovat tulleet vuosien mittaan tutuiksi Korkeasalolle, joka innostui arvokkaiden rakennusten restauroimisesta Lapissa puolenkymmentä vuotta sitten järjestetyn koulutuksen ansiosta.

Viime syksynä hän inventoi noin 30 simolaista pihapiiriä, kun hän kävi läpi rakennusten ulkopuolia Maisemat ruotuun -hankkeen tilauksesta.

– Useimmiten keinot ympäristön ja rakennusten vaalimiseen ovat hyvin yksinkertaisia eivätkä ne maksa paljon, mutta ne täytyy vain hoksata. Yleensä naiset ovat innostuneempia näistä asioista kuin miehet, naurahtaa Korkeasalo.

Työmaita Korkesalolla on pitkin Lappia ja yrittäjän työt jakautuvat vuodenkierron mukaan. Talvet menevät suunnittelutöiden parissa ja tulisijoja tehden, mutta muun osan vuodesta hän kiertää työmaita.

– Simolaiset ovat työllistäneet minua paljon, täällä arvostetaan ja kunnostetaan alueen arvokasta rakennuskantaa. Mielestäni Simonniemi ja Simonkylä lähialuineen on yksi Lapin läänin hienoimmista kulttuurimaisemista, tunnustaa Marko Korkeasalo.