1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Balkanin sotaisia lähihistoria esillä Sarajevon elokuvajuhlilla – "Länsimaisista elokuvista puuttuvat ideat"

20 vuotta täyttävät Sarajevon elokuvajuhlat ovat houkutelleet tänä vuonna yli satatuhatta vierasta. Kaakkoiseurooppalainen elokuva on viime vuosina nostanut suosiotaan erityisesti romanialaisen elokuvateollisuuden ansiosta. Sarajevossa esillä on ollut runsaasti alueen nuorten ohjaajien teoksia.

elokuvat
Sisäänkäynti saliin.
Petri Burtsov / Yle

Sarajevon elokuvajuhlat sai alkunsa Sarajevon sotilaallisen piirityksen aikana kaksikymmentä vuotta sitten. Kaupungin kulttuuriväki halusi ylläpitää kulttuuria sodan keskellä, ja ensimmäiset festivaalielokuvat esitettiinkin sotabunkkereiden sisällä.

Balkanin sotaisa lähihistoria on edelleen vahvasti esillä monissa festivaalin elokuvissa.

– Taide on paras väline lähihistoriamme ongelmien käsittelyyn. Toisaalta meidän ohjaajien on vaikea tehdä sotaelokuvia, koska olimme itse mukana sodassa, Sarajevossa koko nelivuotisen sodan asunut bosnialaisohjaaja Ines Tanovic sanoo Ylelle.

Liiallista poliittisuutta vältetään, vaikka yhteiskunnalliset teemat ovat esillä

Tanovic tunnetaan kotimaassaan palkituista dokumenttielokuvistaan, mutta tänä vuonna Sarajevon elokuvajuhlilla sai ensi-iltansa hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa Jokapäiväinen elämämme.

– Elokuva on tavallaan omaelämänkerrallinen, sillä sen henkilöhahmot ovat omasta elämästäni. Elokuva ei kerro sodasta, vaan ongelmista, joita ihmiset sodan jälkeen joutuvat kohtaamaan, Tanovic sanoo.

Ines Tanovic
Ines TanovicPetri Burtsov / Yle

Tanovicin mukaan tilanne monissa Balkanin maissa on edelleen vaikea ja sodan jättämät arvet syvät. Tämä tarjoaa alueen elokuviin sisältöä, mutta toisaalta monet ohjaajat välttävät liiallista poliittisuutta.

– Elokuvani eivät ole poliittisia, vaikka ne kertovat yhteiskunnallisista asioista. Haluan saada ihmiset ennen kaikkea tuntemaan, Tanovic kertoo.

Kaakkoiseurooppalainen elokuvataide on voittanut runsaasti palkintoja

Sarajevossa on ollut esillä elokuvia 57 eri maasta, joista suurin osa oli Kaakkois-Euroopan maita. Alueen elokuvat ovat voittaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana runsaasti kansainvälisiä elokuva-alan palkintoja. Tanovicilla on selkeä käsitys siitä, mistä tämä johtuu.

– Länsimaisissa elokuvissa näkyy ideoiden puute, koska asiat ovat jo pitkään olleet suhteellisen hyvin. Siellähän on vallinnut rauha jo yli 60 vuotta. Balkanilla puolestaan sota ja sen mukanaan tuomat ongelmat ovat vielä tuoreessa muistissa, ja ne näkyvät kaikkialla.

Sarajevon elokuvajuhlat ovat erityisesti alueen nuorille ohjaajille ainutlaatuinen tapahtuma, koska heidän olisi muuten vaikeaa tuoda itsensä muun maailman tietoisuuteen. Viikon kestävillä elokuvajuhlilla paikalla on ollut median sekä tuotantoyhtiöiden edustajia kymmenistä eri maista, ja esillä on ollut suuri määrä juuri nuorten ohjaajien teoksia.

Lue seuraavaksi