1. yle.fi
  2. Uutiset

Pentti hurahti kyyhkysiin – koirien treenaamiseen hankituista linnuista tulikin lemmikkejä

Harrastukset saattavat joskus saada alkunsa kummallisella tavalla. Pentti Impiön kohdalla kanakoirien kouluttamiseen tarkoitetut linnut - kyyhkyset - valtasivat oman osansa hänen elämästään. Nyt mies katselee lakastaan lennähteleviä lemmikkejään mielikseen.

luonto
Kuvassa Pentti Impiö kyyhkyslakan edessä. Kämmenillä istuu kyyhkynen.
Tuukka Myllymäki / Yle

Pentti Impiö luki viestikyyhkyharrastuksesta reilu kymmenen vuotta sitten. Hän kiinnostui lukemastaan ja tutki asiaa lisää. Kun vaimokin näytti vihreää valoa ja naapureilta tuli lupa, kaikki oli valmista uudelle harrastukselle.

Impiö lähti etsimään itselleen lintuja ja hankkikin sellaisia. Alun alkaen hän hankki kyyhkyt myös koirien koulutusta varten.

– Kanakoiria ehdollistetaan siihen, etteivät ne aja lintuja takaa. Kyyhkyillä oli helppoa kouluttaa koiria.Tosin aika äkkiä se meni siihen, että aloin pitää niitä lemmikkeinäni, muistelee Impiö. Kyyhkyt ovatkin jääneet Impiön kodin pihaan omaan rakennukseensa.

Muistikortti kirjeenä kyyhkyn matkaan

Treenauseläimistä lemmikeiksi muuttuneet kyyhkyt saavat lentää vapaana silloin, kun niille sopii. Linnut pääsevät itse ulos avonaisesta häkistään. Ne käyvät lentämässä lenkkinsä ja palaavat sitten kotilakkaan, yhteiseen lepo- ja suojapaikkaan.

En halunnut lähteä inhimillistämään kaikkia lintuja antamalla niille nimiä. Siihen pitää tottua, että lintuja saattaa hävitäkin.

Pentti Impiö

–En halunnut lähteä inhimillistämään kaikkia lintuja antamalla niille nimiä. Siihen pitää tottua, että lintuja saattaa hävitäkin. Se on kylmä tosiasia, kun nämä saavat vapaana lentää.

Kuvassa Pentti Impiö ja kyyhkyslakka, verkkoa ja valkoisia puitteita
Tuukka Myllymäki / Yle

Linnut lentävät päivittäin pihapiirissä, jotta ne oppivat oman alueensa. Sen jälkeen kyyhkyt viedään vähän kauemmaksi ja kauemmaksi, että ne oppivat eri ilmansuunnista ja välimatkojen päästä palaamaan takaisin. Petolinnut ovat riskitekijöitä lennättämiselle, joiden riskit kasvattaja tiedostaa.

Lennättäminen on ollut hyödyllinen treeni linnuille, sillä Impiö vuokraa kyyhkyjään häätilaisuuksiin. Silloin lintujen täytyy osata takaisin kotilakkaan. Kirjeitä hän ei ole lähettänyt, koska kyyhkyjen kautta kirjoittelu olisi vain yksisuuntaista.

– Näillä saa vain vastaanotettua viestejä, eikä lähetettyä takaisin. Täytyisi olla vastapuolen kyyhkyjä, jotta vastaus olisi mahdollista. Vähän haasteellista, mutta kyllä monet harrastajat edelleen pistävät kirjekoteloita kyyhkyjen jalkaan.

Impiön mukaan nykypäivänä kirjekyyhkyt kuljettavat Euroopassa esimerkiksi muistikortteja sellaisissa tilanteissa, joissa ongelmaksi tulevat haasteelliset liikenneyhteydet. Myös mahdollisten haasteiden varalle osataan varustautua.

– Petolintujen varalle lähetyksen yhteydessä lähettäjät päästävät muutaman kyyhkyn viestinviejän mukana, jotta mahdollinen muistikortin katoaminen petolinnun mukaan pienenee.

Kyyhkyjen kasvatus on Impiön perheessä pääosin isän harrastus, johon pojat välistä osallistuvat loma-aikaan laittamalla ruokaa ja katsomalla lintujen perään.

– Toki vaimokin suhtautuu positiivisesti tähän harrastukseen. Se on mitä tarvitaan aina näissä miesten harrastuksissa, Impiö veistelee.

Suomessa kyyhkyharrastajia on Impiön mukaan muutamia kymmeniä.

Lue seuraavaksi