1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulun poliisi: Uusnatsien katupartiot todennäköisesti pelkkää propagandaa

Kesän aikana Suomen Vastarintaliike on kertonut järjestäneensä Oulussa katupartioita, joiden tarkoituksena oli löytää naisia häirinneet ulkomaalaistaustaiset miehet. Oulun poliisilaitoksen päällikkö Sauli Kuha sanoo, että kukaan ei ole nähnyt partiota ja on todennäköistä, että kyseessä on ollut trolli.

Kotimaan uutiset
Nuolitarra roskapöntn kyljessä
Vastarintaliikkeen logo. Yle

Oulun poliisilaitoksen päällikkö Sauli Kuha sanoo, että poliisin tietoon ei ole tullut mitään viitteitä siitä, että Suomen Vastarintaliike olisi järjestänyt katupartioita Oulussa.

– Kellään tästä ei ole havaintoja eikä poliisille ole tullut ilmoitusta kiinni otetultakaan. Tästä voi jatkumona päätellä, että halutaan vahvistaa monikulttuurisuuden vastustamista perättömällä trollauksella.

Hänen mukaansa on syytä epäillä, onko partioita edes ollut.

– Pitäisin sitä todennäköisenä, että näin ei ole ollutkaan ja kysymys on ollut puhtaasta trollista. Toivon mukaan ei ole ollutkaan. Sehän olisi kummallista, että Oulun kaduilla liikkuisi kansalaispartioita vihamielisissä tarkoituksissa.

Uusnatsijärjestö kertoi heinäkuussa järjestävänsä Toppilassa katupartioita, joilla etsittiin naislenkkeilijää vainonnutta ulkomaalaistaustaista miestä. Myöhemmin liike kertoi löytäneensä yhden epäillyn tekijän.

Kuha sanoo, että trollauksen eli väärän tiedon levittämisen propagandatarkoituksessa syy lienee pelon lietsominen ulkomaalaistaustaisten ja kantaväestön keskuudessa.

Tästä voi jatkumona päätellä, että halutaan vahvistaa monikulttuurisuuden vastustamista perättömällä trollauksella.

Sauli Kuha

– Varmaan trollaajat ovat niitä, jotka ovat sitä mieltä, että Suomi ei voi olla monikulttuurinen.

Kuha ei ota kantaa siihen, keitä trollaajat ovat.

– Trollauksella halutaan vahvistaa niitä ajatuksia, joita esimerkiksi kansanedustaja Olli Immonen (ps.) esitti Facebookissaan monikulttuurisen Suomen osalta ja jotka tulkittiin yleisesti vihapuheeksi.

Yle Oulu on yrittänyt tavoittaa Suomen Vastarintaliikettä kommentoimaan väitteitä, joiden mukaan katupartioita ei välttämättä ole ollut Oulussa.

Lue seuraavaksi