Sipilä: Lähtökohtana on välttää lisäleikkaukset – "Uskon, että siinä onnistutaan"

Pääministeri lupasi kertoa hallituksen aikatauluista lisää ensi maanantaina.

Juha Sipilä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo, että yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta seuraavat lisäleikkaukset ja veronkiristykset voidaan välttää.

– Kyllä se on lähtökohta, että löydämme sellaisen paketin, millä ne voidaan välttää, Sipilä sanoi toimittajille tänään perjantaina virka-asuntonsa Kesärannan portilla.

Hän huomautti kuitenkin heti perään, että tehtävä tulee olemaan vaikea.

Tämän päivän keskustelu osoittaa, että se on äärimmäisen vaikea harjoitus, mutta uskon, että siinä onnistutaan.

Juha Sipilä

– Tämän päivän keskustelu osoittaa, että se on äärimmäisen vaikea harjoitus, mutta uskon, että siinä onnistutaan, Sipilä jatkoi.

Sipilän mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat eli hän itse, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.) aloittivat vaihtoehtojen kartoittamisen heti tänä aamuna. Seuraavaksi neuvonpitoa jatketaan ministeriryhmissä.

Sipilä lupasi, että maanantai-iltana selviää, mikä on marssijärjestys ja prosessikaavio tästä eteenpäin.

Yhteiskuntasopimuksen kaatumisen jälkeen tavoitteena on saavuttaa viiden prosentin kilpailukykyhyppy muilla keinoin.

– Meillä on pitkä lista asioita, joita nyt selvitetään. Niistä lähdetään karsimaan sopiva keinovalikoima, jotta tuo viisi prosenttia saavutetaan, Sipilä selitti.

Meillä on pitkä lista asioita, joita nyt selvitetään.

Juha Sipilä

Sipilän mukaan maanantaina päätetään siitä, millä aikataululla kokonaisuus tuodaan eduskunnan käsittelyyn. Pääministeri sanoi, että tarvittaessa keinoja saadaan tuotua käsiteltäväksi jo syksyn budjettiriiheen.

– Nämä ovat sen verran vielä selvitysvaiheessa, että en halua vielä yksilöidä keinoja, pääministeri sanoi.

Hallitus on aiemmin uhannut toteuttaa yhteensä 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkiristykset, jos yhteiskuntasopimusta ei saada aikaiseksi.