Mitä on yrittäjähenki? Neljä yrittäjää kertoo

Yrittäjähenki puskee yrittäjän arkeen monella tavalla. On aamuja, jolloin esimerkiksi maatalousyrittäjä miettii, olisiko pitänyt valita toinen ammatti.

Kotimaa
Tervetuloa-kyltti, joka ohjaa liikkeeseen.
Laura Tolonen / Yle

Yrittäjähenki tarkoittaa eri asioita eri aloilla yrittäjinä toimiville. Toiselle se syntyy päättäväisyydestä, toiselle puolestaan hyvän palautteen kautta. Eräällä kajaanilaisella yrittäjällä yrittäjähenki on joutunut myös monta kertaa koetukselle.

– Todella monta kertaa on tehnyt mieli luovuttaa, ravintola-alalla pitkään toiminut Ari Heikkinen toteaa ja jatkaa kuvailemalla yrittämisen tietään kivikkoiseksi, murheelliseksi ja pettymysten täyteiseksi.

Mutta yrittäjähenkeä piisaa edelleen Heikkisessä, jonka mukaan yrittäminen vaatii pitkää pinnaa, luovimista ja uskoa omaan asiaan.

– Olen aika kovissa liemissä keitetty, että en ainakaan nyt haluaisi vaihtaa tavalliseksi palkansaajaksi. Nyt menee sen verran hyvin, että pystyy maksamaan laskut. Ei ole päivittäistä huolta, kun on jaksanut yrittää, kivikkoisen ja karikkoisen tien jälkeen on tyynempää. Se tosin vaatii koko ajan ajan tasalla olemista, sanoo Heikkinen.

Monitaitoisuus ja päättäväisyys

Maatalousyrittäjä Laura Mulari toteaa alallaan yrittäjähengen vaativan monitaitoisuutta ja päättäväisyyttä, sillä hänen alallaan ei rikastumisen takia olla. Monitaitoisuus tarkoittaa Mularin mukaan muun muassa sitä, kuinka monen eri ammattiryhmän kanssa hän toimii työpäivänsä aikana.

– Herään puoli viisi, päivän aikaan voi käydä eläinlääkäri, sorkanhoitaja, rehukauppiaita ja huoltomiehiä. Kesällä tehdään lähes ympäri vuorokauden peltotöitä.

Nainen seisoo navetan käytävällä.
Laura Mulari.Antti Kettumäki / Yle

Yrittäminen on Laura Mularille haaveammatti, mutta hänelläkin on toisinaan hetkiä, jolloin yrittäjähenki on kadoksissa.

– On sellaisiakin aamuja jolloin miettii, että olisiko voinut olla joku helpompikin ammatti. Tässä on niin paljon tekemistä ja kohta paperityöt työllistävät eniten, enkä valinnut tätä työtä niiden perusteella. Yrittäminen on tehty vaikeaksi, esimerkiksi lupien suhteen on oltava tosi tarkkana. Jos tulee joku virhe, niin siitä tulee isot sanktiot. Eikä ole välttämättä mahdollisuutta korjata sitä virhettä, vaan siitä rangaistaan heti.

Uskallus, rohkeus ja maalaisjärki

Ympäristöalalla toimivan Huurinainen Oy:n toimitusjohtaja Heikki Huurinainen nostaa erään piirteen esille yrittäjähengestä.

– Yksi olennaisimmista ominaisuuksista, mitä yrittäjältä vaaditaan on epävarmuuden sietäminen. Kukaan, harvemmin varsinkin yrittäjä, ei osaa varmasti sanoa, mihin maailma tästä etenee. Se on oikeastaan jatkuva osa sitä päivittäistä, viikoittaista, vuosittaista arkea. Toisaalta tilanteet muuttuvat, mieli pysyy virkeänä ja päivät ovat erilaisia. Sieltä tulee niitä mahdollisuuksia, joihin pitää ainakin yrittää tarttua.

Huurinainen Oy:n toimitusjohtaja Heikki Huurinainen.
Heikki Huurinainen.Laura Tolonen / Yle

Huurinainen kuitenkin muistuttaa, että yrittäjähenki koostuu monista muistakin ominaisuuksista, kuten uskalluksesta, rohkeudesta ja maalaisjärjestä. Aivan kaikista ei hänen mukaansa ole yrittäjiksi, mutta suurimpana ongelmana on yrittäjyyden kokeminen liian pelottavaksi.

Yrittäjähengen kehittäminen on Huurinaisen mukaan täysin mahdollista.

– Minulle on sanottu, että se tulee äidin maidosta ja opitaan vanhempien tekemisen kautta. Kyllä minulla kuitenkin on sellainen lapsenusko, että yrittäjähenkeä pystyy kehittämään, mutta pitää olla jonkin näköinen innostus ja ajatus siitä, mitä yrittäjyys voisi olla, että sitä voi lähteä jalostamaan eteenpäin.

Vapaus tehdä asioita omalla tyylillä

Yrittäjähenki on leipomoalalla toimivalle Marianne Huuskolle vapautta tehdä asioita omalla tyylillä.

– Oma tyyli tarkoittaa asioita joista tykkää, yrittäminen ei tunnu välillä lainkaan työnteolta, kun tekeminen on niin mieleistä.

– Sen näkee aina sellaisten positiivisten asioiden kautta, tulee tarkoitus tekemiselle. Ehkä se henki nousee onnistumisten kautta, asiakkailta tai henkilökunnalta saadun palautteen myötä. Myös kollegan palaute innostaa.

Myyjä kahvilan tiskin edessä.
Marianne Huusko.Tiia Korhonen / Yle

Kaesan Kotileipomo muutti Kuhmon keskustaan vajaa vuosi sitten ja siinä samassa yrityksen yhteyteen tuli kahvila

– Kassavirrasta näkee, että ollaan oikealla asialla. Uudistus on näkynyt tuloksessa, olemme saaneet ihan uuden asiakaskunnan. Se on raikastanut koko tekemistä, muotoilee Huusko.