Sänkyyn jo ensimmäisillä treffeillä? "Se on jopa yleisempää kuin mitä ääneen puhutaan"

Seksuaalineuvoja kohtaa paljon ihmisiä, jotka pohtivat, onko seksi ensimmäisillä treffeillä hyväksyttävää ja millaisia riskejä siihen liittyy. Suomalaisten asenteet ovat kuitenkin suvaitsevaisia tässä asiassa. Enemmän huolettavat esimerkiksi ehkäisyasiat.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Suomalaiset ovat melko vapaamielistä kansaa, mitä tulee seksin harrastamiseen ensimmäisillä treffeillä.

Sexpo-säätiön seksuaalineuvoja Henriikka Sundell kertoo, että ensimmäisellä tapaamiskerralla harrastettavaa seksiä kohtaan ei juurikaan enää ole ennakkoluuloja. Kysyimme asiaa verkkokäyttäjiltämme. Tämän artikkelin lopussa on linkki koosteartikkeliin, johon kokosimme verkkokeskustelun kommentteja.

– Asenteet ovat liberaaleja ja seksin harrastaminen on ihmisten mielestä jokaisen oma asia. Aika paljon ihmiset sitä pohtivat omassa mielessään. Aiheesta tullaan kysymään ja sille tullaan tavallaan myös hakemaan lupaa asiakaskäynneillä sekä puhelin- tai nettineuvonnan kautta, Sundell kommentoi.

– On hyvin yleistä, että kemiat kohtaavat ja molemmat ovat sitä mieltä, että iltaa voisi jatkaa seksin merkissä. Luulen, että se on jopa yleisempää kuin mitä ääneen puhutaan, Sundell jatkaa.

Kevytkenkäisyys on jo vanhentunut ajatus

Muiden ihmisten seksielämään suhtaudutaan sallivasti. Suomalaiset eivät välttämättä halua tuomita muita, vaikka itse olisikin hiukan epävarma omasta toiminnastaan.

Tuomitseviakin asenteita on, mutta vähenevässä määrin.

Henriikka Sundell

Esimerkiksi ajatus, että kolmannet treffit olisivat sopiva aika aloittaa seksi on seksuaalineuvojan mukaan nykyään vanhentunut idea. Nainen ei myöskään ole kevytkenkäinen eikä mies pelkän seksin perässä, jos ensimmäisillä treffeillä kemiat todella kohtaavat intiimillä tasolla.

– Vanha stereotypiat eivät ole enää normeja, vaikka niitäkin joskus esiintyy. Se ei kerro ihmisen luonteesta mitään eikä tee ihmisestä kehnompaa tai epäilyttävämpää, jos haluaa harrastaa seksiä heti tapailun alussa. Tuomitseviakin asenteita on, mutta vähenevässä määrin, Sundell toteaa.

– Kun haluaa toista ihmistä niin paljon, niin se on positiivinen voima ja ihana iloinen asia. Monella saattaa toisaalta myös olla huoli käytännön jutuista. Miten suojautua sukupuolitaudeilta tai epätoivotulta raskaudelta ja saako sanoa, että ei esimerkiksi halua seksiä kondomin kanssa. Aina on lupa ehdottaa, mutta kenenkään ei tarvitse suostua suojaamattomaan seksiin, Sundell korostaa.