Kuumassa lyhyemmin vai viileämmässä kauemmin? 3 asiantuntijaa kertoo, miten pyykätään ekologisesti

Kuinka ekologinen on pyykinpesuohjelma, joka pyörittää vaatteita jopa 3 tuntia? Ekologisempi kuin vastaava normaaliohjelma, sillä ekoversiossa tingitään veden lämmityksestä. Vastapainoksi mekaaninen liike kuluttaa vaatetta. Koneiden kannalta katsova toivoo riittäviä lämpötiloja, joissa pesuaine liukenee ja lika liikkuu eikä kerry uhkaamaan koneen kestoikää.

Kotimaa
Mies katsoo pesukoneita kaupassa.
Pesukoneet ovat olleet yksi alennusmyyntien kysytyimmistä tuotteista. Sakari Partanen / Yle

Jos pesukoneesta valitsee normaalin pesuohjelman tai saman ohjelman ekoversion, pesuohjelman kesto voi venähtää rajusti. Pitkän pesun sähkönkulutuksesta huolimatta ekomalli on normiohjelmaa energiaystävällisempi, sillä se kuluttaa sähköä ja vettä vähemmän kuin normiohjelma, sanoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Asialla on kääntöpuolensa: pitkät ohjelmat saavat pohtimaan, miten mekaaninen liike kuluttaa vaatetta, joka pyörii rummussa jopa pari, kolme tuntia.

– Sitä kautta vaate kuluu nopeammin loppuun ja sekään ei ole kovin ekologista. Se on vähän, miltä kannalta asiaa katsotaan, Marjomaa summaa.

Hänen mukaansa pikaohjelmat ja muut lyhyet ohjelmat ovat nekin hyvä vaihtoehto: niissä sekä sähkön- että vedenkulutus vähän pienempi kuin perusohjelmissa. Taas kuvaan tulee silti muttia: ohjelmien täyttömäärä voi olla puolet normaalista. Pikaohjelmissa myös linkoustulos voi olla huonompi kuin perusohjelmissa, ja silloin sähkönkulutus kasvaa, jos pyykki kuivataan koneellisesti pesun jälkeen.

Marjomaan mukaan pikaohjelma on silti hyvä vaihtoehto, jos pyykki on vain vähän likaista. Esimerkiksi kuntoilussa likaantuvat vaatteet kannattaa pestä pian käytön jälkeen.

Toisaalta jos vaikkapa treenivaatteita pesee jatkuvasti matalissa lämpötiloissa, ihorasva voi alkaa kertyä tekstiiliin, mikä syö paidan teknisiä ominaisuuksia, kun paita ei siirrä enää hikeä iholta entiseen tapaan, Marjomaa muistuttaa.

Uusissa koneissa olevan 20-asteisen ohjelman ideaa on pohdittu Työtehoseurassakin. Marjomaa rinnastaa 20 asteen pesun vaatteen raikastamiseen kuivausrummussa, tuulettamiseen ulkona tai vaikkapa ravan harjaamiseen lahkeista.

– Sille voi olla käyttökohteita, mutta usein sille löytyy myös jokin korvaava menetelmä. Jos jatkossa keksitään ympäristöystävällisiä ja turvallisia pesuaineita ja muita tekniiikoita, se voi olla tulevaisuutta.

Sopiva kone, täysi kuorma ja oikea ohjelma

Paras tapa pestä ekologisesti on Marjomaan mukaan valita energiatehokas ja omiin tarpeisiin sopiva kone. Pieneen talouteen ei kannata ostaa 10 kilon konetta. Kodinkoneiden energiamerkeissä oleviin tietoihin voi kuluttajatutkimusten mukaan luottaa, ja ne ovat hyvä lähtökohta, kun konetta valitaan ekologisin perustein.

Jos pesu on vaikkapa 60-asteinen, niin veden lämpötila on vähemmän aikaa 60 asteessa kuin normaalissa ohjelmassa. Tätä korvataan sillä, että kone pyörittää mekaanisesti pyykkiä kauemmin.

Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta

Täysien koneellisten peseminen on myös järkevää, sillä vajaassa koneessa vettä kuluu enemmän suhteessa pyykin määrään. Tärkeää on valita myös oikea ohjelma. Vähän likaiset vaatteet voi pestä matalissa lämpötiloissa, muttei jatkuvasti, jottei lika pääse pinttymään.

Pesuaine pitää annostella oikein, sillä liika aine lisää huuhteluntarvetta. Linkoaminen mahdolllisimman kuivaksi taas auttaa varsinkin, jos pyykki kuivataan pesun jälkeen koneellisesti. Konetta pitää myös hoitaa: puhdistaa lokerot ja nukkasihti ja kuivata kumikaulus aina käytön jälkeen ja jättää luukku auki.

Eko-ohjelma säästää veden lämmityksessä

Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo hänkin, että eko-ohjelma on kuluttajaystävällisempi kuin vastaava normaali ohjelma, koska se minimoi sekä veden että energian käyttöä.

– Erityisesti säästö tulee veden lämmityksessä: siitä tingitään. Jos pesu on vaikkapa 60-asteinen, niin veden lämpötila on vähemmän aikaa 60 asteessa kuin normaalissa ohjelmassa. Tätä korvataan sillä, että kone pyörittää mekaanisesti pyykkiä kauemmin, mikä lisää ohjelman kestoa.

Vaikka kone pesisi kolmekin tuntia, energiankulutus jää silti pienemmäksi, sillä juuri veden lämmittäminen on suurin energiasyöppö kokonaisuudessa.

Sitä kautta vaate kuluu nopeammin loppuun ja sekään ei ole kovin ekologista. Se on vähän, miltä kannalta asiaa katsotaan.

Tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta

Jos koneen voisi täyttää jo lähtöjään lämpimällä vedellä, se olisi Suur-Uskin mukaan ekologisempaa kuin kylmän veden lämmittäminen koneessa. Yleensä pyykkikoneet kuitenkin kytketään kylmävesihanaan, koska kaikki pesuohjelmat eivät käytä kuumaa vettä.

Myös Suur-Uski muistuttaa, että täysien koneellisten peseminen on tärkein ekoteko. Samoin on hyvä valita alhaisin lämpötila, jossa juuri kyseinen pyykki puhdistuu.

Hän on keksinyt käyttöä 20 asteen ohjelmalle: siinä voi pestä pölyiset verhot tai lasten kuravaatteet. Normipyykin hän ei usko tuossa lämpötilassa peseytyvän.

Kone tarvitsee lämpimiä hetkiä

Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja Mikko Ranta katsoo ekologisuutta koneen näkökulmasta. Kylmäpesuohjelmat ovat hänen mukaansa tuoneet alalle lisää töitä:

– Se on ihan maalais- ja kaupunkijärjellä ymmärrettävää, ettei 20 asteen pesussa mikään lika vaatteista irtoa. Ne ovat pelkästään huuhteluohjelmia. Myöskään pesuainevalmiste ei sula tuossa lämpötilassa.

Kun saippua irrottaa lian, lika jää koneeseen eikä poistu, vaan pysähtyy putkiin, lämmitysvastukseen, tyhjennyspumppuun tai poistoletkuun. Rummun sisärakenteisiin voi jäädä lähes "savikerros" ja kun kerran pestään paita 60 asteessa, lika lähtee ja tarttuu paitaan. Töitä korjaajille syntyy myös siitä, että lämmitysvastukset menevät rikki tai painekammiot ja -kytkimet eivät toimi kuten pitäisi.

Sähkönsäästö on kuitenkin aika minimaalinen verrattuna siihen, että joutuu huollatttamaan konettaan tai ostamaan uusia vaatteita, kun ne eivät tule puhtaiksi.

Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja Mikko Ranta

Ranta sanookin, että koneen ekologisuuden kannalta on olennaista pestä riittävän lämpimällä.

– En tiedä kumpi on ekologisempaa: ajatella, että kone käyttää pikkasen enemmän sähköä vai että pilaa vaatteensa, kun ei pese niitä oikeassa lämpötilassa ja kunnon pesuohjelmilla. Sähkönsäästö on kuitenkin aika minimaalinen verrattuna siihen, että joutuu huollattamaan konettaan tai ostamaan uusia vaatteita, kun ne eivät tule puhtaiksi, Ranta lataa.

Hän myöntää, että jos pelkkää sähkönkulutusta katsotaan, veden lämmitykseen kuluu suomalaisessa kotitaloudessa kokonaisuudessaan eniten energiaa. Silti Rannan mukaan matalan lämpötilan puolestapuhujat eivät ota huomioon sitä, ettei saippua liukene niin viileässä.