Päivi Räsäsen todennäköinen seuraaja: "Pidämme kiinni arvopohjasta, mutta..."

Vahvana ennakkosuosikkina kristillisdemokraattien puheenjohtajavaaliin lähtevä Essayah puhuu mielellään niistä teemoista, joita hän haluaisi korostaa puolueensa johdossa. Sen sijaan kysymykset arvomaailman muuttumisesta hän väistää.

politiikka
Sari Essayah
Sari EssayahSakari Partanen / Yle

Kristillisdemokraatit valitsevat perjantaina Savonlinnassa alkavassa puoluekokouksessa uuden puheenjohtajan.

Vahvimmilla puheenjohtakisassa on lapinlahtelainen kansanedustaja ja pitkän linjan europarlamentaarikko Sari Essayah, joka keräsi viime eduskuntavaaleissa yli 11 000 ääntä Savo-Karjalan vaalipiiristä. Toinen ehdokas on tamperelainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Sari Tanus.

Mikä muuttuu kristillisdemokraattisessa puolueessa, jos puheenjohtajan paikalla Päivi Räsänen vaihtuu Sari Essayahiin? "Totta kai pidämme kiinni arvopohjasta, mutta..." Essayah aloittaa.

En osaa lähteä miettimään, kuinka lähellä toisen ihmisen arvomaailmaa olen.

Sari Essayah

– Jokainen johtaa oman persoonansa, korostustensa ja taustansa kautta. Minulla korostuvat talous ja työllisyyskysymykset, kansanedustaja sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi 300 euron suojaosuuden, jonka työtön saa ansaita kuukaudessa ilman, että työttömyysetuus pienenee. Essayahin mielestä suojaosuuden tasoitusjakso pitäisi muuttaa vuoden mittaiseksi opintotuen tapaan. Tällöin yhtenä kuukautena tehdystä ylityksestä ei vielä rokotettaisi. Essayah tosin myöntää, että puolue on ajanut samaa asiaa aikaisemminkin, mutta tuloksetta.

Hän ottaa esille vielä yrittäjyyden, ja erityisesti pk-yrittäjyyden sellaisena teemana, jota hän haluaisi puheenjohtajana nostaa esiin KD:ssa.

Sen sijaan Essayah ei mielellään tee vertailuja oman ja Päivi Räsäsen arvomaailman välillä. Lapinlahtelainen korostaa, että vaikka puheenjohtajan persoonalla on väliä, arvot ja ohjelmat ovat puolueella yhteiset.

– En osaa lähteä miettimään, kuinka lähellä toisen ihmisen arvomaailmaa olen, mutta olen lähellä kristillisdemokratian arvomaailmaa. Kun olin Euroopan parlamentissa viisi vuotta, huomasin, että näkemykset eivät suuresti poikkea. Perheen keskeisyys hyvinvoinnin tuottajana siellä tulee esiin.

Essayah väistää myös kysymyksen siitä, mitä hänen uskonnollinen taustansa mahdollisesti merkitsee puolueelle. Essayah on helluntailainen, kun taas väistyvä puheenjohtaja Päivi Räsänen kuuluu kansanlähetysliikkeeseen.

– Olen myös yleisurheilija. Tarkoittaako se, että tuon puolueeseen mukanani yleisurheilijoita? Kävelyn maailmanmestaruuden urheilu-urallaan voittanut Essayah heittää vastauksena kysymykseen.