Isis tuhosi yli 1500 vuotta vanhan luostarin Syyriassa

Pyhän Elianin luostari ja kirkko sijaitsevat al-Qaryatanissa, jonka Isis valtasi elokuun alussa. Jihadistit ottivat valtauksen yhteydessä vangiksi ainakin 230 ihmistä, joista tiettävästi vain 48 on vapautettu.

Ulkomaat
Pyhän Elianin luostari ja kirkko.
Pyhän Elianin luostari ja kirkko sijaitsevat al-Qaryatanissa.Reuters-TV

Ääri-islamilainen Isis-järjestö on tuhonnut 400-luvulta peräisin olevan Pyhän Elianin luostarin Homsin maakunnassa Syyriassa, kertovat paikallinen pappi sekä Syyrian sisällissotaa tarkkaileva järjestö.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön johtaja Rami Abdel Rahman kertoo, että Isis tuhosi luostarin raivaustraktorein sillä perusteella, että sitä käytettiin "muiden kuin Jumalan palvelemiseen".

Isis on tuhonnut useita uskonnollisia rakennuksia, patsaita ja ikoneita, koska ei suvaitse muita uskontoja kuin oman islamintulkintansa.

Isis on julkaissut Pyhän Elianin luostarin tuhoamisesta kuvia internetissä.

Isisin haltuun kuun alussa

Luostari sijaitsee al-Qaryatainissa, jonka Isis valtasi 5. elokuuta. Jihadistit sieppasivat tuolloin ainakin 230 ihmistä, joista osa on kristittyjä.

Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan Isis on vapauttanut siepatuista 48 ja vienyt 110 Rakkan maakuntaan. 70 siepatun kohtaloa ei tiedetä.

Luostari on saanut nimensä homsilaiselta kristityltä, joka koki marttyyrikuoleman, koska ei suostunut luopumaan uskotaan.

Luostarin yhteydessä on myös tunnettu kirkko. Nimettömän uutistoimisto AP:lle puhunut Damaskoksessa oleva pappi sanoo, että Isis tuhosi myös kirkon.

Lähteet: AFP, AP