1. yle.fi
  2. Uutiset

Huomaa lapsen erikoinen harrastus – se vahvistaa identiteettiä

Lentokonebongaus? Onko se edes kunnon harrastus kuten jääkiekko tai pianonsoitto? Kyllä on, ja yhtä arvokas. Omaehtoinen harrastaminen vahvistaa identiteettiä paremmin kuin äidin tai isän tahdon mukaan harrastaminen.

Kotimaan uutiset
mies kuvaa kentällä olevaa lentokonetta
Yle

Suomalaisista lapsista ja nuorista noin puolet kuuluu johonkin urheiluseuraan. Musiikkiopinnot aloitetaan jo vauvamuskarissa. Monet harrastavat sekä urheilua että soittamista.

Omaehtoiset harrastukset voivat olla hyvin päämäärätietoista toimintaa.

Frank Martela, hyvän elämän tutkija

Entä jos lapsi ei harrasta ohjatusti mitään? Jääkö hän vaille tärkeitä taitoja ja onnistumisen iloa? Ei välttämättä.

– Lasten kehitykselle tärkeää on vapaa leikki. Ohjatut harrastukset ovat kivoja, mutta jos elämä on täynnä ohjattuja harrastuksia, ei lapselle jää aikaa kehittää leikkejä, sanoo hyvän elämän tutkija Frank Martela.

Erikoiset harrastukset jäävät piiloon

Vaikka lapsi ei harrastaisikaan mitään ohjatusti, hänellä on todennäköisesti joitakin erityisen mielenkiinnon kohteita. Hän saattaa vapaa-ajallaan piirtää sarjakuvia, kerätä autojen rekisterinumeroita tai bongata lentokoneita.

Nämä näkymättömämmät ja harvinaisemmat harrastukset ovat yhtä arvokkaita kuin viikottaiset futistreenit tai soittotunnit.

Harrastus on parhaimmillaan paikka, jossa pääsee toteuttamaan syvintä itseään.

Frank Martela, hyvän elämän tutkija

– Ihminen voi hyvin päästessään toteuttamaan sisäistä motivaatiotaan. Institutionaaliset harrastukset ovat yksi mahdollisuus, mutta pitäisi nähdä muutkin harrastukset, esimerkiksi skeittaus, Frank Martela pohtii.

Vanhempien olisi hyvä huomata ei-organisoidut harrastukset ja muistaa kehua lastaan myös niistä. Kannattaa miettiä, kenen ehdoilla mitäkin harrastetaan.

– Jos tekemisen motivaatio on ulkoapäin pakotettu – jos vaikka soitat pianoa, koska vanhemmat pakottavat – jossain vaiheessa innostus lopahtaa.

Intohimosta kumpuaa hyvä harrastus

Lapsen tai nuoren omasta intohimosta kasvanut, hänen itsenäisesti toteuttamansa harrastus tuottaa syvää nautintoa ja onnistumisen kokemuksia. Nuorelle erikoinen harrastus on myös keino erottua massasta.

– Harrastus on parhaimmillaan paikka, jossa pääsee toteuttamaan syvintä itseään ja vahvistamaan omaa identiteettiään.

Frank Martelan mukaan sisäisen motivaation kannalta olisi tärkeää, että kaikille harrastuksille olisi tilaa.

– Omaehtoiset harrastukset voivat olla hyvin päämäärätietoista toimintaa. Siinä karttuvat taidot, informaation hankinta ja verkostot. Keskittynyt tekeminen on hirveän hyvä juttu, tekemisen kohteella ei ole väliä.

Lue seuraavaksi