24 tunnin MM-rääkki: Yli 800 vaellussuunnistajaa kirmaa Lapissa

Urho Kekkosen kansallispuistossa vilisee viikonloppuna suunnistajia. Kyseessä ovat vaellussuunnistuksen eli rogainingin MM-kisat, joihin osallistuu 840 kestävyysurheilijaa.

urheilu
Team DA-design Tuula Nieminen, Sami Kuusi ja Marko Tasanen suuntasivat iloisin mielin kohti vuorokauden mittaista suunnistuskoitosta.
Team DA-design Tuula Nieminen, Sami Kuusi ja Marko Tasanen suuntasivat iloisin mielin kohti vuorokauden mittaista suunnistuskoitosta.Ville Siekkinen

Vaellussuunnistus on Australiasta lähtöisin oleva suunnistuksen muoto, jossa joukkueet suunnittelevat ratansa itse ennen maastoon lähtöä.

– Tavoitteena on kerätä mahdollisimman monta pistettä eri rasteilta sallitussa aikarajassa, joka on MM-kisassa 24 tuntia. Rasteilta saatava pistemäärä vaihtelee niiden vaikeudesta tai etäisyydestä riippuen, kilpailunjohtaja Jari Kaaja sanoo tiedotteessa.

MM-kisoissa maastossa on kaikkiaan 70 rastia, joilla käymällä kisaajat keräävät pisteitä. Joukkueiden on suunniteltava reittinsä tarkasti ennen maastoon lähtöä, jotta he saisivat mahdollisimman paljon pisteitä.

– Suunnittelu onkin tärkeä osa kisasuoritusta, ja sille on varattu 24 tunnin kisassa kolme tuntia ennen starttia, Kaaja jatkaa.

Suunnitteluvaiheessa kisaajat pohtivat etenemisstrategiaansa kartan, rasteilta saatavien pisteiden, oman maastossa arvioidun etenemisvauhtinsa, säätilan ja käytettävissä olevan ajan suhteen.

– Ylimenevästä ajasta sakotetaan pistemenetyksillä, joten maalissa kannattaa olla aikarajan puitteissa. Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

– Nopeimmat kilpailijat ehtivät hakea suuren osan rasteista, mutta kaikkia ei aikarajassa pitäisi ehtiä yhdenkään joukkueen. Matkaa huippujoukkueille saattaa vuorokaudessa kuitenkin kertyä jopa 160 kilometriä.

Rogaining on joukkuelaji ja MM-kisassa on sääntöjen mukaan kaksi tai kolme henkeä. Joukkueiden on liikuttava yhdessä ja kaikkien jäsenten on käytävä oman reitin rastipisteillä.

Suurin osa kilpailijoista ulkomailta

UKK-puistossa pidettävään MM-kisaan ilmoittautuneita on 840 henkilöä 24 eri maasta. Kaukaisimmat kisaajat tulevat Uusi-Seelannista, Australiasta, Japanista ja Yhdysvalloista. Suomesta osallistuu 150 joukkuetta, 351 henkeä, ja mukana on muun muassa monivuotinen maajoukkuemies Petteri Muukkonen. Osallistujien ikähaarukka on laaja eli 16–75 vuotta, mutta suurin osa on yli 40-vuotiaita.

Kisa alkoi lauantaina aurinkoisessa säässä. Kuuman päivän kääntyminen kylmään yöhön koettelee kisaajia omalla tavalla, samoin UKK-puiston korkeuserot, kivirakat ja suot.

Rogainingin MM-kisat käydään ensimmäistä kertaa napapiirin pohjoispuolella. Ylläksellä kisattiin lajin Euroopan mestaruudesta vuonna 2009. Suomessa on järjestetty rogaining-kisoja vuodesta 2007 lähtien.

– Luontoliikuntalajien kuten suunnistuksen, polkujuoksun sekä seikkailu-urheilutapahtumien suosio on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Rogaining osuu tähän samaan trendiin yhdistämällä seikkailullista maastossa liikkumista, luontokokemuksia ja vaativan haasteen kestävyyskunnolle. Myös rogaining-kisojen osanottajamäärät ovat olleet kasvussa, ja uskon että suosio tulee kasvamaan edelleen, Kaaja arvioi.

MM-kisa kestää 24 tuntia. Startti oli lauantaina kello 12 ja kilpailuaika päättyy sunnuntaina kello 12. Kisakeskuksena toimii Suomen Ladun tunturihotelli Kiilopää. Kisaajat saavat koska tahansa palata kilpailukeskukseen lepäämään ja tankkaamaan evästä.