Koira, älä mene Venäjälle – paluu ei ehkä ole mukava

Metsästyskoiraa ei kannata käyttää rajan lähellä. Koiran vierailu Venäjällä voi tulla omistajalle kalliiksi.

Kotimaa
Metsästyskoira.
Katja Oittinen / Yle

Kaakkois-Suomen rajavartiosto kehoittaa metsästäjiä välttämään metsästyskoiran käyttöä rajavyöhykkeen läheisyydessä.

Useita metsästyskoiria menee vuosittain riistaeläimen perässä rajan yli Venäjän puolelle. Yleensä koirat palaavat takaisin Suomeen itsenäisesti tai yhteistyöllä Venäjän rajavartioviranomaisten kanssa.

– Koko rajan pituudelta niitä pääsee rajan yli vuosittain noin 20. Määrä on vähentynyt sen jälkeen, kun pienriistan metsästys kiellettiin rajan läheisyydessä vuonna 2011, kertoo Mika Keränen Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnasta.

Venäjän alueella käyneet koirat ilmoitetaan Suomessa eläinlääkärille, joka tekee arvion koirien toimittamisesta tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi.

– Eläinlääkäri tarkastaa koiran, jos on edes pieni mahdollisuus koiran joutumisesta tekemisiin karhun, suden tai muun villieläimen kanssa. Jos rokotukset eivät ole kunnossa, koira rokotetaan ja se joutuu viikoksi karanteeniin, Keränen kertoo.

Omistajalle koiran visiitti itänaapurissa voi tulla kalliiksi. Pelkkä eläinlääkärillä käynti voi maksaa parisataa euroa.

Jos koiralla ei ole omistajan yhteystiedoilla varustettua pantaa tai valjaita, se toimitetaan löytöeläintarhaan, joka laskuttaa koiran hoidosta oman hinnastonsa mukaan.

– Hinta riippuu siitä, kuinka kauan koiraa hoidetaan tarhassa. Ehkä muutamia satasia, Keränen arvioi.

Rajavartiosto pyytää ilmoittamaan kadonneista metsästyskoirista Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskukseen numeroon 0295 422 020.