Vasemmistoliitto aikoo syrjäyttää perussuomalaiset uskottavana protestiliikkeenä

Vasemmistoliitto hakee tulevaisuuden suuntaa lauantaina Torniossa. Pohdinnassa on paluuta kansandemokraattisen liikkeen juurille sekä punaisuuden ja vihreyden suhdetta. Kansanedustaja Li Andersson sanoo, että puolueen näytettävä sen olevan uskottava protestiliike.

Kotimaa
Li Andersson

Vasemmistoliitto pohtii tulevaisuuttaan Torniossa lauantaina. Tornion saapuva kansanedustaja Li Andersson myöntää, että työväen ääniä on mennyt perussuomalaisille. Hän kuitenkin uskoo tilanteen kääntyvän toisinpäin.

Me olemme uskottava protestiliike.

Li Andersson

– Perussuomalaiset ovat onnistuneet meitä paremmin olemaan protestikanava. He ovat onnistuneet meitä paremmin keräämään tyytymättömien ääniä.

– Mutta jos katsoo, minkälaisia päätöksiä ovat tehneet hallituksessa ensimmäisten kuukausien aikana, niin luulen monen tyytymättömän äänestäjän alkavan kohta etsiä uutta vaihtoehtoa. Siinä yhteydessä meidän pitää tuoda esille se, että me olemme uskottava protestiliike, Andersson sanoo.

Pohjoisen kenttäväki eri linjoilla etelän kanssa

Tilaisuudessa nostetaan esille pohjoisen vaalikentillä keväällä nousseita teemoja. Kenttä on pohtinut muun muassa puolueen vihreiden arvojen painotusta.

Pohjoisessa on kyseenalaistettu punavihreän linjan toimivuutta, koska Suomessa on jo vihreä puolue, joka on viime mielipidetiedusteluissa nostanut kannatustaan.

– Eihän me näistä ympäristökriiseistä päästä minnekään. Vasemmistoliiton täytyy edelleen pitää kiinni ihmisten toimeentulon ja työllisyyden parantamisesta, mutta samanaikaisesti pitää tehdä elinkeinopolitiikkaa, joka huomioi sen, että resursseja ei pystytä kuluttamaan enää kuten tähän asti. Se on meidän valttikortti, koska mikään muu puolue ei pysty tekemään tätä näin hyvin kuin me, Andersson sanoo.

Pohjois-etelä -akselilla puolueen kannattajia jakavat esimerkiksi linjaukset ydinvoimasta ja turkistarhauksesta.

– Turkistarhaus on ennen kaikkea eettinen kysymys. Ydinvoima työllistää vähemmän kuin hajautettu uusiutuva energiantuotanto.

Nousuvauhtia SKDL:n juurilta

Työmiehen lauantaissa mietitään myös sitä, pitäisikö puolueen palata kansandemokraattisen liikkeen juurille. Andersson sanoo, että SKDL:n ajoista tähän päivään voisi tuoda poliittisen viestin selkeyttä.

– Kyllä siellä on aika paljonkin sellaista, mikä liittyy poliittiseen viestiin ja retoriikkaan. Mutta suurimpana haasteena on yhdistää se viesti niin, että se toimi sekä perinteisissä ammateissa vakituisessa työsuhteessa oleville että nuorille, joille ei enää ole sellaista työuraa luvassa.

Politiikkaa takaisin politiikkaan

Andersson on vahvasti sitä mieltä, että vasemmistoliiton on kuitenkin uudistuttava. Hän kaipaa poliittista keskustelua, jonka hallitus on hänen mielestään torpannut.

– Kyllä meillä on paljon tehtävää edessä. Eivät nuo gallup-luvut mitenkään kannustavia ole. Nyt pitää pyrkiä politisoimaan sitä, mitä Suomessa tapahtuu tällä hetkellä. Porvarihallitus puhuu siitä, miten nyt on pakko uudistaa ja säästää.

– He eivät suostu käymään keskustelua poliittisesti. Kun tarkastellaan yhteiskuntasopimusta ja verotuspolitiikka, niin on ihan selvä, että tämä hallitus haluaa tehdä suurituloisia ja pääomaa suosimaa tulonjakopolitiikkaa.