Ei aivan ihmemiehiä – kaikkien palomiesten kunto testataan vuosittain

Lauantaina kainuulaiset palomiehet pääsevät ottamaan mittaa toisistaan kun Sotkamossa kisataan Kainuun kovakuntoisimman pelastajan tittelistä.

Kotimaa
PAlomies sammuttaa huvilapaloa.
Pelastuslaitos

Kainuun pelastuslaitoksen palotarkastaja Ari Holopainen toteaa, että ei palomiesten aivan ihmemiehiä tarvitse fyysisen kunnon puolesta olla. Hyvä peruskunto riittää, mitä testataan vuosittain pelastuslaitoksilla.

– Kaikki palomiehet testataan vuosittain, testissä on lihasvoimatesti ja savusukellusta jäljittelevä testirata. Myös maksimaalista hapenottokykyä testataan. Palomiesten täytyy olla hyvässä kunnossa fyysisesti ja hyvä terveydentila pitää myös olla.

Testit ovat samat kaikille palomiehille iästä, sukupuolesta tai työtehtävästä riippumatta.

– Haaste onkin siinä, että miten olet uran loppupuolella sellaisessa kunnossa, että pääset testit läpi.

Palomiehillä kuuluu työaikaan fyysisen kunnon ylläpitäminen, omaa kuntoaan Holopainen pitää yllä treenaamalla 3–4 kertaa viikossa. Palomiesten joukossa suosituin treenauspaikka on perinteinen punttisali, mutta myös joukkuelajit ja nimenomaan palomiesten lajina syntynyt CrossFit ovat suosittuja.

Kainuun kovakuntoisin pelastaja ratkeaa lauantaina

Lauantaina palotarkastaja Ari Holopaisen kuntoa testataan oikein kunnolla, kun Sotkamossa kisataan Kainuun kovakuntoisimman pelastajan tittelistä. Kisa koostuu yhdestä suorituksesta, johon sisältyy eri osa-alueita.

Palotarkastaja Ari Holopainen.
Palotarkastaja Ari Holopainen.Laura Tolonen / Yle

– Kisassa pitää esimerkiksi kiivetä torniin kantamusten kanssa, juosta pujottelurata sekä raahata painavaa nukkea. Se on noin parin minuutin suoritus, riippuen tietysti siitä, missä kunnossa on. Nopeimmat selvittävät sen lyhyemmässäkin ajassa, ensimmäistä kertaa kisaan osallistuva Holopainen kertoo.

Holopainen odottaa huomista mielenkiinnolla, sillä oman yllätysmomenttinsa kisaan tuovat neljä Venäjältä saapuvaa palomiestä.

– Eiköhän me kuitenkin Kainuuseen voitto oteta, palotarkastaja tuumaa hymyillen.