Lapin ammattikorkeakoulu menetti ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita

Ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita on Lapin ammattikorkeakoulussa yhä vähemmän. Tämä johtuu muun muassa koulutusohjelmalakkautuksista, kertoo suunnittelija Maire Oinas. Lapin yliopistossa opiskelun aloittaa suurempi joukko ulkomaalaisia kuin edellisenä vuonna.

opiskelijat
Opiskelu lukuvuoden alku Lapin yliopisto lukuvuosi
Marjukka Talvitie / Yle

Lapin ammattikorkeakoulussa läsnä olevaksi on tänä vuonna ilmoittautunut noin 373 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa. Vuonna 2013 luku oli 440. Opiskelijoita ei tule enää entiseen tahtiin muun muassa englanninkielisen tietotekniikan koulutusohjelman lakkauttamisen vuoksi.

Lapin ammattikorkeakoulussa ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita on pääosin Venäjältä, Vietnamista ja Kiinasta. Venäläisiä opiskelijoita on nyt jopa enemmän kuin vuonna 2013.

Lapin yliopistoon puolestaan saapuu nyt suurempi joukko tutkinto-opiskelijoita kuin viime vuonna, kertoo kansainvälisten opiskelijapalveluiden päällikkö Jaana Severidt. Määrä vaihtelee vuosittain sen mukaan, kuinka monta kansainvälistä ohjelmaa yliopisto aloittaa.

– Tänä vuonna meillä viiteen ohjelmaan tulee 72 opiskelijaa. Jos vertaa viime vuoteen, niin silloin hyväksyttiin neljään ohjelmaan 51 opiskelijaa, Jaana Severidt kertoo.

– Kiina on noussut nyt selkeästi, siellä meillä oli arktiseen taideohjelmaan hakijoita sieltä todella paljon.

Jaana Severidtin mukaan Lapin yliopisto kiinnostaa myös venäläisiä.

Vaihto-opiskelijoita tasaiseen tahtiin

Lapin yliopistolle saapuu tänä syksynä 174 vaihto-opiskelijaa 29:stä eri maasta, Lapin ammattikorkeakouluun taas 82 vaihto-opiskelijaa 18:sta eri maasta. Tänä syksynä "vaihtareita" on kummassakin opinahjossa suunnilleen yhtä paljon kuin viime vuonna.

Lapin yliopistoon hakeudutaan eniten Espanjasta, Saksasta ja Ranskasta,

– Vaihto-opiskelijoita saapuu totta kai suurimmissa määrin Euroopasta, sillä Euroopan komission tukema Erasmus plus -ohjelma mahdollista opiskelun tuen, Jaana Severidt sanoo.

Ensimmäisenä maana Euroopan ulkopuolelta on Venäjä. Kanadalaisia puolestaan houkuttelee yliopiston arktinen profiili.

Muutama vuosi sitten Lapin yliopiston vaihto-opiskelijoiden määrä kasvoi jopa 20 prosenttia, nyt opiskelijamäärä on Severidtin mukaan tasoittunut. Laskua viime vuodesta ei kuitenkaan mainittavasti ole.

– Näyttäisi, että vaikea taloudellinen tilanne ei ole vaihto-opiskelijatoimintaan nyt vaikuttanut.

Lapin ammattikorkeakoulu taas kiinnostaa pääosin Kiinassa, Espanjassa ja Unkarissa. Unkarilaisten kiinnostus yllätti, sanoo ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden suunnittelija Kati Kehusmaa.

– Se on nyt noussut, myös meidän lähteviä opiskelijoita se kiinnostaa taas. Viimeksi kymmenen vuotta sitten se oli maana "in".

Myös ammattikorkeakouluun tulevien vaihto-opiskelijoiden lähtömaa on useimmiten Euroopassa.

Ystäväperheitä etsitään

Korkeakouluilla on yhteinen vaihto-opiskelijoiden ystäväperhetoiminta, johon haetaan parhaillaan uusiakin perheitä tai henkilöitä.

– Vuosittain noin 200 opiskelijaa löytää uuden ystävän, Kati Kehusmaa sanoo.

Esimerkiksi Lapin ammattikorkeakoulun sivuilla on lomake, johon voi täyttää yhteystietonsa. Ammattikorkeakoulu sitten käsittelee hakemuksen ja lähtee yhdistämään opiskelijaa ja ystävää, Kehusmaa kertoo.