1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nokian ja Microsoftin luottamusmiehen saldo – 7 vuotta ja 60 yt:t

Kalle Kiilin ensimmäisten yt-neuvotteluiden lopputuloksena koko Jyväskylän yksikkö lakkautettiin. Tällä viikolla päättyneissä neuvotteluissa työnsä menettää Tampereella satoja ihmisiä ja koko yhtiössä yli 2000 ihmistä. Rankoista luvuista huolimatta Kiili pitää työstään ja siitä, että voi auttaa muita.

Kuva: Marko Melto / Yle

Seitsemän vuotta Nokian ja Microsoftin Jyväskylän ja Tampereen yksiköiden luottamusmiehenä toiminut Kalle Kiili kuvailee torstaina päättyneitä yt-neuvotteluja ensimmäisten neuvottelujen ohella uransa raskaimmiksi.

Viimeisimmät yt-neuvottelut päättyivät torstai-iltana, mutta lopulliset irtisanomiset tarkentuvat parin viikon sisällä.

Yhtiön uutta organisaatiota on rakennettu koko kuusi vikkoa kestäneiden yt-neuvottelujen ajan. Sitä on rakennettu ylhäältä alaspäin. Nyt ollaan organisaation viimeisillä portailla ja suurin osa työntekijöistä kuuluu juuri näihin portaisiin. Kun nämä portaat ollaan saatu resurssoitua, nähdään Kiilin mukaan vähennystarpeen lopullinen määrä Tampereen osalta.

Kulttuuri neuvottelupöydässä on muuttunut Nokian ajoista

Yt-neuvotteluiden osalta tilanne on muuttunut Nokian ajoista. Tämä johtuu jo siitä, että yrityksen ylin johto on maantieteellisesti kaukana Suomesta ja myös etäällä suomalaisesta kulttuurista.

– Se vaikeuttaa neuvotteluja, Kiili toteaa.

Kiilin mukaan satojen irtisanottavien tilannetta helpottaa se, että Microsoft kantaa vastuutaan. Yhtiöllä on käytössään Nokian kaltaiset irtisanomispaketit. Yhtiö antaa myös merkittävän summan rahaa ihmisten työllistämistä edistävään ohjelmaan. Samanmoista Bridge-ohjelmaa toteutettiin jo Nokian irtisanomisten aikaan.

Irtisanomiset koetaan eri tavoin

Yhdeksi luottamusmiehen tärkeimmäksi ominaisuudeksi Kiili mainitsee herkät korvat.

Työsuhteen loppuminen vaikuttaa ihmisiin eri tavoin. Osa kyselee heti yt-neuvottelujen käynnistyessä mahdollisia irtisanomispaketteja. Toisilla taas kestää pitkään sisäistää, ettei heidän palvelujaan enää yhtiössä tarvita, ja on aika suunnata kohti uutta.

– Kuulevien korvien ja luottamusmiehen ohella tarvitaan myös muita tahoja, jotta ihmiset pystyvät käsittelemään irtisanomista ja menemään elämässä eteenpäin, Kiili sanoo.

Palaute auttaa jaksamaan

Vaikka kuluneet vuodet ovat olleet kovia niin työntekijöille kuin luottamusmiehellekin, Kalle Kiili olisi valmis aloittamaan luottamusmiesuransa, vaikka tietäisikin, mitä tulevat vuodet pitäisivät sisällään.

– Työssä saa suoraa palautetta ihmisten auttamisesta. Tämä auttaa jaksamaan. Lisäksi tässä työssä on käyty niin monet mankelit läpi, ettei tässä enää pienet tuulet huojuta, Kiili kertoo.

Työajan pidentäminen tuskin lisäisi alan tuottavuutta

Keskustan listalta kansanedustajaksi pyrkinyt luottamusmies ottaa kantaa myös yhteiskuntasopimuksen kariutumiseen. Hänen mielestään ajatus työntekijöiden, työnantajien ja valtiovallan yhteisestä sopimuksesta on sinällään kannatettava ja oikea Suomen uuteen nousuun saattamiseksi, mutta omalla alallaan hän ei näe työajan pidentämistä yksittäisenä keinona tuottavuuden kasvattamiseksi.

– Puoli tuntia sinne tai tänne ei vaikuta alamme tuottavuuteen. Meillä tehdään nyt jo usein pidempää päivää kuin mitä tysopimuksessa sanotaan, Kiili sanoo.

Luottamusmies kehottaa jatkuvaan osaamisen kehittämiseen

Microsoftin ja muiden yhtiöiden irtisanottavia Kiili rohkaisee ajatuksella, että yksikään organisaatio ei ole koskaan ollut pysyvä. Siksi työntekijän pitää jo työssäoloaikana kehittää omaa osaamistaan.

– Osaamisen ylläpitäminen pitää työmarkkinakyvyn vahvana, tulee vastaan mitä tahansa, Kiili sanoo.