Roska lämmittää ja valaisee yli puoli miljoonaa kotia lähivuosina

Jätevoimaloita rakennettu kiivaasti viime vuosina.  Yhdeksäs voimala käynnistyy suunnitelmien mukaan 2018. Ne tuottavat Suomen kaukolämmöstä tuolloin 10–12 prosenttia ja sähköstä 2–3 prosentia.

Kotimaa
Kukkuroinmäen jätekeskuksen penkkaan päätyy muun muassa yritysten jätteitä.
Yle

Yli puoli miljoonaa kotia valaistuu ja lämpenee lähivuosina roskapussien ja muiden yhdyskuntajätteiden polttamisesta syntyvällä lämpö- ja sähköenergialla.

– Kun loputkin [kaksi rakennettavaa ja yksi suunniteltu] jätevoimalat ovat käytössä, niillä tullaan laskennallisesti tyydyttämään 500 000–600 000 huoneiston tarve sekä sähkön että lämmön osalta. Eli puolen miljoonan huoneiston lämmitys ja sähköt saadaan yhdyskuntajätteistä, laskee kehityspäällikkö Timo Hämäläinen Jätelaitosyhdistyksestä.

Hämäläinen käytti laskelmansa pohjana 80-neliöistä kerrostalokolmiota, jonka vuotuinen kaukolämmöntarve on 7,5 MWh ja sähköntarve 2 500 kWh. Suomessa on asuntoja vajaat kolme miljoonaa, niistä kerrostaloissa reilu miljoona.

Jätevoimaloita on rakennettu kiivaasti viime vuosina. Yhdeksäs voimala käynnistyy suunnitelmien mukaan 2018. Ne tuottavat Suomen kaukolämmöstä tuolloin 10–12 prosenttia ja sähköstä 2–3 prosenttia.

Paikallisesti jätevoimalolla on suurempi merkitys. Esimerkiksi Tampereella pian käynnistyvä Tammervoiman jätevoimala tulee kattamaan 12–15 prosenttia Tampereen sähkön ja lämmön energiantarpeesta. Vantaan jätevoimala taas tuottaa noin puolet Vantaan tarvitsemasta kaukolämmöstä ja 30 prosenttia sähköstä.