1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kantele on intiimi soitin – ääni koskee sieluun

Ylitorniolainen soitinrakentajamestari Pekka Lovikka kuvailee kannelta soittimeksi, joka herkistää ihmisen ja pysäyttää kuuntelemaan. Hän on rakentanut kanteleita jo 32 vuoden ajan kyllästymättä. Kanteleella on pitkä historia.

Kotimaan uutiset
Käsintehty kannel
Ylitorinolla tehty Lovikka-merkkinen konserttikantele. Kanteleen ulkokuori on meripihkan värinen ja tehty loimuvaahterasta.Jasmina Vaaraniemi / Yle

– Kantele on intiimisoitin, joka herkistää ihmisen ja käy sieluun. Muusikkotuttavani Rovaniemeltä sanoo asian aika oivasti: Se on ainoa soitin, jolla saa sata insinööriä hiljaiseksi hetkessä, soitinrakentaja Pekka Lovikka kuvailee.

Jos tuntee kanteleen, sen äänen tunnistaa Lovikan mukaan isostakin kielisoitinryhmästä. Soitin kiehtoo myös ulkomailla, jonne riittää vientiä.

Kanteleentekijä Pekka Lovikka
Soitinrakentaja Pekka Lovikka kuvailee kannelta kiehtovaksi soittimeksi, joka pysäyttää kuuntelemaan.Jasmina Vaaraniemi / Yle

Lovikka on koulutukseltaan puuseppä, mutta kyllästyi töissä nopeasti.

–Totesin, ettei se ollut minun hommaa eläkeikään asti. Täytyi saada kiehtovampia töitä.

Lovikka alkoi ensin yrittäjäksi kaverin kanssa, ja vasta sitten he ryhtyivät miettimään toimialaansa. He päätyivät soitinten rakentamiseen ja erikoistuivat kanteleisiin. Vuonna 1990 Lovikka osti verstaan kokonaan itselleen.

– Sillä tiellä olen ollut jo 32 vuotta, enkä ole kyllästynyt yhtenäkään päivänä, Lovikka hymyilee.

Vuodessa valmistuu tuhat pienkannelta

Kanteleen rakentamiseen Lovikka käyttää useita puulajeja. Kovapuuosat tehdään vaahterasta. Ulkokuoreen tulee loimuvaahteraa.

– Kuusta käytetään aina kannessa. Se on kaikista tärkein asia, koska kansi antaa pääosan äänestä, Lovikka selostaa.

Konserttikanteleessa on 39 kieltä, kun taas kotikanteleessa on yhdestä seitsemään kieltä vähemmän. Kotikanteleesta puuttuu myös niin sanotusti pianon mustien koskettimien kielet.

Konserttikannel
Jasmina Vaaraniemi / Yle

– Yhden konserttikanteleen tekemiseen menee yhteensä kolme viikkoa aikaa. Teen useampaa kerralla seitsemän kappaleen ryhmissä. Ne ovat työn alla yleensä noin puoli vuotta, Lovikka kertoo.

Konserttiin soveltuvia soittimia hän tekee 15 kappaletta vuodessa. Pääosa konserttimalleista menee orkestereille ja yksityisille soittajille.

Pienkanteleita, 5-16-kielisiä, valmistuu nopeammassa tahdissa, yhteen kuluu aikaa 2-8 tunnin verran. Vuodessa niitä valmistuu tuhat kappaletta. Pienkanteleet päätyvät musiikkiliikkeiden kautta yksityiseen käyttöön.

Toimitusharjoittelija Jasmina Vaaraniemi

Lue seuraavaksi