1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Maahanmuuttovirasto ei vahvista Slunga-Poutsalon arviota maahantulijoista – "Ei noin voi todeta"

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoi tänään, että todellista hätää kärsisi vain joka viides maahantulija. Maahanmuuttoviraston Esko Repo ei allekirjoita tätä arviota.

Amiedussa työvoimatoimiston maahanmuuttaja-asiakkaat ovat opiskelleet Suomen kieltä ja kulttuuria jo yli 35 vuotta. Kursseilla on ollut vuosittain 800 oppilasta. Nyt toiminta siirtyy muille toimijoille. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ei vahvista perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon perjantaista arviota siitä, että Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista todellista hätää kärsisi vain joka viides.

Slunga-Poutsalo kehotti sisäministeri Petteri Orpoa (kok.) nykyistä suurempaan tarkkuuteen termien käytössä. Orpo oli sanonut eilen torstaina, että Suomeen voi tulla tänä vuonna jopa 15 000 turvapaikanhakijaa.

Slunga-Poutsalo totesi tänään, että näistä tulijoista korkeintaan viidennes on todellista hätää kärsiviä ja loput ovat terveitä ja hyväkuntoisia nuoria miehiä, jotka eivät näytä täyttävän pakolaisstatusta.

Maahanmuuttoviraston Esko Repo sanoo Ylelle, että viime ja tänä vuonna turvapaikkahakemuksia koskevista päätöksistä nelisenkymmentä prosenttia on ollut jollakin tavalla myönteisiä. Hän pitää mahdollisena, että tuo osuus nouseekin vielä.

– Ylivoimaisena ykkösenä hakijoista ovat irakilaiset, sitten tulevat somalialaiset ja afganistanilaiset. – – Kun katsoo päätöskäytäntöämme, valtaosa [näistä hakijoista] tulee saamaan myönteisen luvan.

Repo sanoo, ettei se, että turvapaikanhakija on terve ja hyväkuntoinen nuori mies, voi olla "mikään kriteeri, kun arvioidaan, täyttääkö henkilö turvapaikan perusteet".

– Tärkeintä on se, että arvioimme henkilön esittämiä perusteita ja sitä, onko tällä henkilöllä, on hän sitten nuori mies, terve mies, perusteltu pelko joutua vainotuksi palatessaan kotimaahansa ja mikä siellä on turvallisuustilanne.

– Ei tuokaan kriteerinä voi olla, ei noin voi todeta, että nuoret ja terveet miehet eivät voisi saada lupia tai täyttää kriteerejä ja tulisivat palautetuksi, Repo toteaa.