Suurmielenosoitus aikoo pysäyttää tänään Helsingin keskustan liikenteen

Tänään lauantaina järjestetään Helsingissä suurmielenosoitus, johon odotetaan jopa 10 000 osallistujaa. Mielenosoitukseen on järjestetty bussikuljetuksia ympäri Suomea.

Kotimaa
 Lapsia puolustava kyltti mielenosoituksessa hallituksen leikkauksia ja "kurjistamispolitiikkaa" vastaan Helsingissä 22. elokuuta.
Helsingissä osoitettiin mieltä hallituksen "kurjistamispolitiikkaa" vastaan 22.8.2015.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsinkiin odotetaan tänään jopa yli 10 000 mielenosoittajaa Joukkovoima-kansanliikkeen järjestämään suurmielenosoitukseen. Bussikuljetuksia mielenosoitukseen on järjestetty ympäri maata. Hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustavan mielenosoituksen järjestäjät painottavat, että kyseessä on kansanliikkeen järjestämä mielenosoitus, joka on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

– Kyseessä on nimenomaan aito kansanliike, eli tässä ei nyt olla tekemässä puolueiden propagandatyötä tai vaalityötä. Mielenosoitusta on puuhattu kesäkuusta lähtien erinäisillä porukoilla ympäri maata. Ihmiset ovat olleet tosi aktiivisia, eri paikkakunnilla on jo tämän parin kuukauden aikana pidetty erilaisia toritilaisuuksia, kertoo Suvi Auvinen joukkovoima-kansanliikkeen mediaryhmästä.

Suurmielenosoitus alkaa lauantaina kello 14 Kaisaniemen puistossa.

Tähän voi tulla mahdollisimman monet ihmiset eri taustoista.

Suvi Auvinen

Samaan aikaan Kansalaistorilla järjestetään Ei leikata lapsilta -mielenosoitus, joka yhdistyy myöhemmin suurmielenosoitukseen. Mielenosoittajat marssivat Hakaniemen torille, missä järjestetään kello 17 alkaen Joukkovoima-juhla. Hakaniemen torilla esiintyy muun muassa Pertti Kurikan Nimipäivät sekä Paleface.

Mielenosoituksen teesejä ovat leikkauspolitiikan vastustaminen, riittävän toimeentulon sekä ihmis- ja perusoikeuksien turvaaminen kaikille.

– Olemme halunneet pitää mielenosoituksen teesit mahdollisimman yleisluontoisina, jotta tähän voisi tulla mahdollisimman monet ihmiset eri taustoista. Yhdistävä tekijä on se, että ihmiset ovat huolestuneita siitä, mihin tällainen leikkauspolitiikan kehityssuunta meitä vie, Auvinen kertoo.

Istumamielenosoitus pysäyttää liikenteen 15 minuutiksi

Poliisi arvioi, että mielenosoitukset tulevat haittaamaan liikennettä ainakin Mannerheimintien, Aleksanterinkadun ja Unioninkadun sekä Hakaniementorin alueella noin klo 15–18.

Selvästi yhteiskunnassa on jotain isoa liikehdintää tapahtunut.

Suvi Auvinen

Mielenosoituksen järjestäjät ovat ilmoittaneet pysäyttävänsä Helsingin liikenteen sulkemalla kadut ennalta ilmoittamattomassa kohteessa 15 minuutin ajaksi.

– Sipilän hallitus on ehdottanut 15 minuutin pidennystä työpäivään, niin haluamme näyttää, miltä se 15 minuuttia oikeasti tuntuu. Se olisi konkreettinen pidennys ja merkittävä asia, joka tuntuu ihmisten päivittäisessä elämässä, Auvinen toteaa.

Suurmielenosoitus on kerää yhteen marssijoita muun muassa rauhanjärjestöistä, opiskelijajärjestöistä sekä palkansaajajärjestöistä.

– Ihmisten hätä on tosissaan suuri – osa on kertonut, että he ovat nyt ensimmäistä kertaa lähdössä mielenosoitukseen, joka on todella kuvaavaa. Selvästi yhteiskunnassa on jotain niin isoa liikehdintää tapahtunut, että ihmiset ottavat uudenlaisia keinoja käyttöön. Ihmiset, jotka eivät ole kokeneet kaduilla marssimista hyödylliseksi keinoksi, kokevat nyt, että täytyy mennä näyttämään se joukkovoima, Auvinen sanoo.