1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suuri sumupilvilautta pilasi perjantaihelteen Lapissa

Perjantaina maan lämpimin kolkka on Kaakkois-Suomi, ja esimerkiksi Lappeenrannan Konnunsuolla ollaan lähellä hellerajan rikkomista. Lapissa hellerajan yli ei välttämättä ylletä ollenkaan suuren sumupilvilautan takia.

Kotimaan uutiset
Auringonottajia Ounaskosken rannalla.
Perttu Ruokangas / Yle

Tänään perjantaina maan lämpimin kolkka on Kaakkois-Suomi, ja esimerkiksi Lappeenrannan Konnunsuolla on mitattu iltapäivällä 25,6 astetta.

Lapissa perjantaille lupailtiin kuumahkoja lukemia, mutta suuri sumupilvilautta heitti kapuloita hellettä odottavien rattaisiin.

Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan, että Lapin ylle jo kolmena päivänä muodostunut sumupilvilautta jäi yön jälkeen pitkäksi aikaa Keski-Lapin ylle. Sumupilvilautta väistyi vasta iltapäivällä yhden-kahden aikaan, ja siihen mennessä oli jo menetetty lämpenemisen kannalta kallisarvoisia tunteja.

Kylmää Lapissa ei ole tänäänkään, mutta hellerajaa tuskin laajemmalti rikotaan. Lapin lämpimin kulma on nyt Muonio, jossa on Ala-Muonion mittauspisteellä mitattu 24,3 asteen lämpötila.

Esimerkiksi Rovaniemellä, Sodankylässä, Kittilässä ja Utsjoella lämpötilat pyörivät nyt 20–22 asteen haarukassa.

Torstaina Lapissa oli kesän kuumin päivä, kun Ylitornion Meltosjärvellä mitattiin 26,5 astetta. Rovaniemellä torstai oli kesän ensimmäinen ja ehkä ainoa hellepäivä. Helleraja paukkui eilen torstaina myös Kittilässä, Muoniossa, Pellossa ja Sodankylässä.

Lue seuraavaksi