Turvallisuuden eteen tehdään hartiavoimin töitä Äänekosken tehdastyömaalla

Uuden sellutehtaan rakentamisessa turvallisuus vaatii ison huomion Äänekoskella. Tehtaat rakennusalueen vieressä ovat toiminnassa samaan aikaan kun uutta tehdasta rakennetaan.

Kotimaa
Metsä Fibren Äänekosken tehtaan työmaa.
Simo Pitkänen / Yle

Äänekosken jättitehdasta rakennetaan keskelle toimivaa tehdasaluetta, jossa sijaitsevat vanha sellutehdas, kartonkitehdas sekä kemiantehtaita. Alueella liikkuu niin rakentajia, tehtaiden työntekijöitä kuin tavaraa.

Alueella rakennustyömaan liikenteen lisäksi liikkuu muun muassa puu- ja kemikaalikuljetuksia ja valmiiden tuotteiden kuljetuksia.

– Tämä on suuri haaste, mutta olemme mielestäni onnistuneet siinä hyvin. Mitään harvinaisia vaaratilanteita ei ole ollut, mutta alueen näkymä muuttuu koko ajan ja joka päivä pitää olla hereillä, toteaa turvallisuuspäällikkö Ilkka Karvonen.

Metsä Fibren jättitehtaan työmaalla on tähän mennessä tapahtunut kaksi työtapaturmaa. Vahingot olivat lieviä ja niistä aiheutuneet poissaolot lyhyitä. Jokainen tapaturma ja vaaratilanne tutkitaan työmaalla tarkkaan, ja niihin johtaneet syyt selvitetään.

Karvonen sanoo, että koska virheistä halutaan oppia, jokaisesta tapahtumasta laaditaan myös korjaavat toimintatavat. Jokainen tapaturva on estettävissä, mutta sen eteen on tehtävä hartiavoimin töitä.

– Työn sisältämien riskien ja ison ihmismäärän kanssa toimiminen on hyvin haasteellista. Mutta me haluamme irtisanoutua tilastoista ja me todella panostetaan urakoitsijoiden kanssa siihen, että kaikki vakavat tapaturmat pystytään välttämään, Karvonen sanoo.