Postinkantajien pyyntö suomalaisille: Voisitteko kirjoittaa osoitteet oikein?

Suomessa liikkuu päivittäin kymmeniätuhansia kirjeitä tai kortteja, joissa vastaanottajan osoite tai nimi on kirjoitettu väärin. Posti toivoo lähettäjiltä tarkkuutta, sillä virheiden selvittely vie runsaasti aikaa.

Kotimaa
käsi kirjoittaa kirjeeseen osoitetta
Satu Krautsuk / Yle

Postinkantajat joutuvat edelleen selvittämään runsaasti postia, joka on varustettu virheellisillä tai puutteellisilla nimi- ja osoitetiedoilla. Suomalaisilla tuntuu olevan vaikeuksia etenkin osoitteiden oikeinkirjoituksessa.

– Paljon on virheellisiä tietoja päivittäin. Jakelutoimipaikan koosta riippuen kymmenistä useisiin satoihin on näitä lähetyksiä, joissa on jonkinlainen osoitevirhe tai puutteellinen tieto, kertoo Postin Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Kai Taam.

Suomessa liikkuu päivittäin noin kymmenen miljoonaa postilähetystä. Taamin mukaan kymmenissätuhansissa lähetyksissä on virheellinen, puutteellinen tai vanhentunut osoite. Osoiteselvityksiä tehdään jakelutoimipaikoissa jatkuvasti.

– Se sitoo aika paljon työpanosta. Jos meillä on jakelutoimipaikassa 20 jakajaa ja heistä jokainen käsittelee tuhatkunta lähetystä päivässä, yhdeltä jakajalta menee pari tuntia päivässä virheellisten osoitteiden selvittämiseen, Taam toteaa.

Möttöselle menee Minkkinenkin

Valtaosa virheellisillä tiedoilla varustetusta postista on kirjepostia, laskuja ja postikortteja. Postinkantajien työohje määrää, että posti pitää jakaa aina osoitteen mukaan.

Hankalammaksi selvitys menee silloin, jos lähetyksessä ei ole lähettäjänkään osoitetietoja.

Kai Taam

– Jos kirjeessä lukee Minkkinen ja osoitteessa asuukin Möttönen, kirje jaetaan osoitteeseen. Se varustetaan niinsanotulla epävarmuustarralla ja kirje pyydetään palauttamaan postilaatikkoon tai postiin, jos se menee väärälle henkilölle.

Väärään postiluukkuun päätyneen kirjeen oikeaa osoitetta selvitetään mm. tutkimalla vastaanottajan osoitehistoriaa: tutkitaan, onko hän kenties muuttanut lähiaikoina.

– Ellei osoite selviä, lähetys palautetaan lähettäjälle. Hankalammaksi selvitys menee silloin, jos lähetyksessä ei ole lähettäjänkään osoitetietoja. Siinä tapauksessa kirje päätyy Jyväskylän tarkistuspisteeseen, jossa voidaan tehdä vielä tarkempaa selvitystä.

Joskus käy huonosti

Posti toivookin hartaasti, että ihmiset olisivat tarkempia kirjoittaessaan lähetykseen vastaanottajan nimi- ja osoitetietoja. Se koituu eduksi paitsi Postille myös lähettäjälle ja vastaanottajalle.

– Toive on, että tarkistettaisiin se lähiosoite. Se helpottaa meidän työtämme ja silloin lähetys kulkee varmasti aikataulussa. Selvittely vie aina pari päivää aikaa.

Aina lähetyksen vastaanottajaa tai lähettäjää ei pystytä selvittämään, joskin se on hyvin harvinaista.