1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Skandaali Saksassa: entinen CSU-puoluejohtaja sai valtavat voitelurahat

Saksan konservatiivien johtohahmoihin kuulunut Franz Josef Strauss on saanut suuryrityksiltä paljon rahaa pöytälaatikkoyritykseensä, kertoo Straussin elämäkerturi.

Ulkomaat

Saksan entisen mahtipoliitikon, Franz Josef Straussin taustalta on paljastunut outoja rahakytkentöjä, paljastaa sanomalehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun).

Straussin elämäkertaa kirjoittava politiikantutkija Peter Siebenmorgen on löytänyt salassa pidetyn yrityksen, jonka omistajina toimivat itse Strauss, hänen vaimonsa sekä heidän asianajajansa.

Yritys, jonka nimi oli Eureco Büro für Wirtschaftsberatung GmbH und Co. teki rahakkaita sopimuksia monien suuryritysten kanssa. Vuonna 1964 perustetun yrityksen asiakkaina olivat mm. Daimler-Benz, Dornier, Bertelsmann ja BMW.

Siebenmorgenin tietojen mukaan yksin vuosina 1964 - 1968 yhtiö sai maksuja yli 490 000 Saksan markkaa. Summa oli suuri, koska esimerkiksi Saksan hallituksen ministerin vuosipalkka oli tuolloin noin 90 000 markkaa.

Tutkimuksissa ei ole ilmennyt, tekikö Strauss jonkinlaisia vastapalveluksia rahojen maksajille. Yritysten toimeksiannot olivat hyvin väljästi kirjoitettuja. Enimmäkseen Straussilta tilattiin vain erilaista neuvontaa.

Franz Josef Strauss oli 1960-luvulta lähtien Saksan vaikutusvaltaisimpia poliitikkoja. Hän johti kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n baijerilaista sisarpuoluetta, kristillis-demokraattista unionia CSU:ta vuodesta 1961 aina kuolemaansa saakka, vuoteen 1988.

Strauss toimi myös Saksan puolustus- ja valtiovarainministerinä ja Baijerin osavaltion ministeripresidenttinä. Hän pyrki CDU:n ja CSU:n ehdokkaana Saksan liittokansleriksi, mutta hävisi vaalin SPD:n Helmut Schmidtille.

Lue seuraavaksi