Guatemalan korruptioskandaalissa ryvettynyt entinen varapresidentti pidätettiin

Syytettyjen kerrotaan antaneen lahjuksia vastaan helpotuksia tullimaksuista.

Ulkomaat
Roxana Baldetti
Guatemalan entinen varapresidentti Roxana Baldetti oikeudessa viime kesäkuussa.EPA / Esteban Biba

Guatemalan entinen varapresidentti Roxana Baldetti on pidätetty korruptiosyytteiden takia. Baldetti kiistää tehneensä mitään väärää, mutta hän jätti kuitenkin tehtävänsä kolme kuukautta sitten.

Baldettia syytetään osallisuudesta korruptiovyyhteen, joka on johtanut lähes 30 pidätysmääräykseen. Pidätettäviksi on määrätty Guatemalan veroviraston entinen ja nykyinen johtaja sekä Baldettin yksityissihteeri Juan Carlos Monzón. Syytettyjen kerrotaan antaneen lahjuksia vastaan helpotuksia tullimaksuista.

Tapauksen tutkintamateriaali koostuu muun muassa kymmenistätuhansista salakuunnelluista puheluista ja tuhansista sähköposteista. Ratsioita on tehty lähes 20.

Presidentti Otto Pérez Molinan kausi loppuu tammikuussa. Myös presidentin uumoillaan olleen mukana korruptioskandaalissa, mutta toistaiseksi hän on pysynyt syytesuojassa.

Guatemalassa on järjestetty laajoja mielenosoituksia, joissa ihmiset ovat vaatineet korruptoituneiden johtajien eroa. Guatemalassa järjestetään presidentinvaalit syyskuussa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters