Punakhmerien "ensimmäinen nainen" on kuollut

Hirmuhallinnon sosiaaliministeriä Ieng Thirithiä syytettiin rikoksista ihmisyyttä vastaan, mutta hänet oli vapautettu Alzheimerin taudin takia. Monet kambodzhalaiset kokevat oikeuden jääneen puolitiehen, kun useita punakhmerien johtajia on jäänyt tuomitsematta.

Ulkomaat
Ieng Thirith
Ieng Thirith. Kuva on vuodelta 2011.EPA / Mark Peters

Yksi Kambodzhaa 1970-luvulla hallinneiden punaisten khmerien johtajista, Ieng Thirith, on kuollut.

Ieng Thirith toimi punakhmerien sosiaaliministerinä ja oli hallinnon "ensimmäinen nainen". Hän kuului siihen pieneen joukkoon punakhmerien johtajia, jotka asetettiin 2000-luvulla syytteeseen Kambodzhaan perustetussa erityistuomioistuimessa.

Ieng Thirithiä syytettiin muun muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan, mutta hänet vapautettiin vuonna 2012 heikon terveydentilan takia. Ieng Thirithin tiedettiin sairastaneen Alzheimerin tautia. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.

Myös Ieng Thirithin aviomies, punakhmerien ulkoministerinä toiminut Ieng Sary oli tuomioistuimessa syytettynä, mutta hän kuoli vuonna 2013. Monet kambodzhalaiset kokevat oikeuden jääneen puolitiehen, kun useita johtohahmoja on jäänyt tuomitsematta.

Punakhmerien johtaja Pol Pot kuoli jo vuonna 1998. Valtionpäämiehenä toiminut Khieu Samphan ja johdon kakkosmiehenä pidetty Nuon Chea tuomittiin viime vuoden elokuussa elinkautisiin vankeusrangaistuksiin rikoksistä ihmisyyttä vastaan.

Punaiset khmerit hallitsivat Kambodzhaa vuosina 1975–1979. He tavoittelivat maolaista agraariutopiaa, pakkosiirsivät kaupunkiväestöä maaseudulle ja vainosivat erityisesti älymystöä.

Hirmuhallinnon aikana arviolta 1,7 miljoonaa ihmistä kuoli nälkään, tauteihin ja teloituksissa.

Lähteet: AFP