Lahdessa luisteltiin toppatakeissa, vaikka kesä on kuumimmillaan

Suljetun maauimalan ja uimahallin jättämän tyhjiön on voinut täyttää Lahdessa luistelulla. Kaikille avoimet yleisövuorot harjoitushallilla ovat pyörineet elokuun alusta kolmesti viikossa.

Kotimaa
luistelijoita Lahden jäähallilla
Anna Näveri / Yle

Lahdessa voi lähteä jäälle, vaikka uima-altaaseen ei kesällä ole entiseen tapaan päässytkään. Hyppyrimäkien juuressa sijaitseva maauimala on ollut suljettuna mäkimontun remontin vuoksi ja Lahden uimahalli niin ikään korjauksessa tammikuuhun saakka.

Luistelemaan Launeella sijaitsevaan halliin on päässyt elokuun ajan kolmesti viikossa kuka tahansa ilmaiseksi. Tänään lauantaina hallilla oli ennen yhdeksää parikymmentä luistelijaa, joista suurin osa aikuisia.

Kuusivuotias Lauri Hämäläinen oli isänsä Petrin kanssa ensimmäistä kertaa kesän jäljiltä luistelemassa.

– Totuttelua vaatii, Lauri kommentoi kiertäessään kaukaloa apukelkan kanssa.

Mikä sai valitsemaan luistelun, kun järveenkin olisi voinut pulahtaa tai jatkaa unia?

– Lehdestä näin ilmoituksen yleisöluistelusta. Kysyin pojalta, haluaisiko tämä lähteä. Lauri innostui ja päätös oli siinä, Petri Hämäläinen sanoo.

Toisille luistelijoista viileys on jo tervetullutta vaihtelua.

– Ulkona on liiankin kuuma, täällä on ihanan viileää. Pitää jo alkaa pikku hiljaa talven harrastusta varten alkaa valmistautumaan, totesi puolestaan ikämieskiekkoilijaksi itseään kutsunut Tapio Toivonen.

Vahtimestarikin pyörähtää jäällä

Hallissa lämpötila on viisi celsiusta plussan puolella. Vahtimestari Juuso Kantola ei usko hallin jään ylläpidon olevan kalliimpaa elokuussa kuin talvella.

– En usko, että tulee sen kalliimmaksi kuin muulloinkaan. Koneet eivät käy ihan täysillä, tehot ovat kuudessakymmenessä prosentissa, Kantola sanoo.

Entä käykö vahtimestari itse luistelemassa, kun ovet laitetaan säppiin?

– Työajan ulkopuolella voi ja pitääkin kokeilla, millaisessa kunnossa jää on.